0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Een SIBO is een redelijk vaak voorkomende verstoring in het darmmilieu die ik vooral zie bij mensen met buikklachten boven de navel of in de gehele buik.

 

Wat is een SIBO?

 

SIBO is een afkorting voor ‘small intestinal bacterial overgrowth’ en men bedoelt daarmee dat er teveel bacteriën aanwezig zijn in de dunne darm. Er mogen wel wat bacteriën wonen, maar teveel is niet handig want dan gaan de bacteriën de concurrentie aan met onze spijsvertering.

Dat zit zo, bacteriën horen voornamelijk in onze dikke darm te wonen, alhoewel er ook bacteriën in onze mond, maag en dunne darm wonen. Alleen veel minder dan in de dikke darm. Als je voornamelijk gunstige bacteriën in de darm hebt wonen dan heb je geluk, want ze zijn erg aardig voor onze gezondheid en ze steunen ons op allerlei vlakken. Zoals de reclame van bepaalde yoghurt(drankjes) die claimen ‘ons product met probiotica is goed voor je weerstand!’ en dat klopt, want ze beschermen ons tegen minder aardige bacteriën en andere ongunstige micro organismen.

Goed, dus bacteriën hebben we nodig en de aardige zijn fijn voor ons. Hoe zit het dan met die SIBO? Nou dat betreft eigenlijk een verhuizing van bacteriën die normaal in de dikke darm wonen, maar door allerlei omstandigheden in de dunne darm zijn gaan wonen.

SIBO Test

De bacteriën die normaal in de dikke darm wonen verteren onze voeding na, ze verteren de vezels die wij niet kunnen verteren. Dat is helemaal top als ze dat in de dikke darm doen, want het gas dat ze vormen zijn onze windjes en die stimuleren de darm tot beweging en zo kunnen wij wat makkelijker poepen. Als het allemaal goed in balans is met de juiste bacteriën op de juiste plaats (dus in de dikke darm) maken die gasten ook allerlei gunstige stoffen zoals butyraat, dat zijn kleine vet deeltjes die als brandstof dienen voor de cellen van de darmwand. Dus iedereen blij!

Maar stel nou dat deze bacteriën dat gaan doen in de dunne darm? Dan krijg je dus gasvorming in de dunne darm en blaast je (boven)buik op en dat voelt erg onprettig. Bovendien kunnen deze bacteriën ook eiwitten, vetten en suikers verteren, terwijl ze in de dikke darm vrijwel alleen vezels tot hun beschikking hebben. Als ze onze voedingstoffen, dus de eiwitten, vetten en suikers gaan verteren, maken ze allerlei andere stoffen aan die niet zo aardig zijn voor onze gezondheid. Bovendien stelen ze een deel van onze voedingsstoffen weg en kunnen wij die dus niet meer gebruiken. Kortom, een ongunstige situatie!

 

Hoe weet je of je een SIBO hebt?

 

Via ontlastingsonderzoek is het niet mogelijk is om te bekijken wat er in de dunne darm speelt, want ontlastingsonderzoek laat alleen zien of er verstoringen zijn in de dikke darm. Om te achterhalen of er sprake is van een overgroei van bacteriën in de dunne darm kan er gebruikt worden gemaakt van een ademtest waarmee wordt gemeten hoeveel waterstof en methaangas er in je adem worden uitgestoten.

De test neem je af door een lactulose oplossing op te drinken op een nuchtere maag. Lactulose is een soort suiker verbinding die wij zelf niet kunnen verteren, maar  bacteriën kunnen dat wel. Wonen er teveel in de dunne darm dan gaan ze het lactulose gebruiken en maken ze waterstof en/of methaangas. Dat komt vervolgens in ons lichaam terecht en wij ademen deze gassen uit. Het lab kan meten of deze gassen aanwezig zijn in de adem die je hebt opgevangen in een soort zakjes. Het is normaal dat dit 2 uur na inname van de lactulose gebeurt, want dan is de lactulose in de dikke darm aanbeland en daar wonen de bacteriën die lactulose kunnen verteren normaal gesproken ook. Wordt er al eerder gas gevormd, bijvoorbeeld al na een half uurtje, dan is er dus een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. Voor dit onderzoek neem je daarom 7 adem monsters op vaste tijden af, zodat we goed kunnen bekijken of de lactulose al in de dunne darm wordt gebruikt door bacteriën.

Dit onderzoek is op dit moment de meest betrouwbare optie om een SIBO in beeld te brengen, maar het is wel ontzettend belangrijk om de instructies voor voorbereiding nauwkeurig op te volgen om een juist testresultaat te verkrijgen. Zie daarvoor de instructies in de test set of lees ze hier na.

Weet ik genoeg met een SIBO test?

 

Dat ligt eraan, komt er uit een SIBO test naar voren dat je geen SIBO hebt dan weet je dat in ieder geval. Maar als je buikklachten hebt is het wel de vraag waar dat dan vandaan komt. Dan is een feces onderzoek aanbevolen, dit kan uitgebreid of zeer uitgebreid onderzocht worden. Wil je een onderzoek inzetten via de praktijk, maar twijfel je over welk onderzoek het meest geschikt is, dan kun je ook een mailtje sturen naar info@dietist-rotterdam.nl en dan kan ik je adviseren over de meest passende oplossing.

Anderzijds, komt er een SIBO uit de test dan is het erg belangrijk om inzicht te krijgen in de darmflora status als geheel. Je zou dan graag willen weten of je van bepaalde ongunstige micro organismen een overgroei hebt, zodat je de SIBO ook beter kunt behandelen. Een SIBO kan voortkomen uit de juiste bacteriën op de verkeerde plaats, dus ze wonen in de dunne darm in plaats van in de dikke darm. Alhoewel dat vaak het geval is zie ik ook erg vaak dat er sprake is van een gist, parasiet of vervelende soort bacterie die sowieso ongunstig gedrag vertonen ongeacht de locatie.

In mijn ervaring staat een SIBO dus zelden of nooit op zich, er is vrijwel altijd sprake van een verstoring in de totale darmflora, waarbij ook vaak de darmslijmvliezen en het immuunsysteem zijn betrokken. Het is dan ook zeker raadzaam om een ontlastingsonderzoek in te zetten om daar een goed beeld van te krijgen.

 

Hoe gaat een SIBO test in zijn werk via deze praktijk?

 

Ik krijg regelmatig het verzoek om alleen een SIBO test te laten verrichten en dat is mogelijk, maar dan geef ik geen adviezen en kijk de uitslag niet in. De uitslag stuur ik dan per email door zodra deze bekend is.

Zijn er dan nog vragen, dan kan er altijd nog een intake afspraak ingepland worden.

De meeste mensen kiezen voor een combinatie van een (online) intake consult met een onderzoek, men boekt een intake consult in (de wachttijd is gemiddeld 2-3 maanden) en stuurt ondertussen het onderzoek naar het lab. De uitslag(en) wordt dan besproken tijdens het intake consult en er worden specifieke adviezen rondom dieet, suppletie en leefstijl gegeven om de balans te herstellen.

 

Samengevat SIBO testen

 

Een SIBO is een overgroei van bacteriën in de dunne darm die veel (boven)buikklachten kan veroorzaken. Dit kun je laten testen via een ademtest die meet hoeveel waterstof en/of methaangas aanwezig is in jouw adem. Een SIBO staat niet op zichzelf en het is raadzaam om een SIBO test te combineren met een (zeer) uitgebreid ontlastingsonderzoek. Heb je geen SIBO, maar wel buikklachten dan is een ontlastingsonderzoek een goed startpunt om meer inzicht te krijgen in de eventuele disbalans in het darmmilieu.

Een SIBO test kun je indien gewenst zonder intake bestellen, maar een ontlastingsonderzoek niet.

 

Wil je een SIBO onderzoek en/of feces onderzoek bestellen kan dat via onderstaande linkjes: 

Ter informatie; beiden feces testen zijn relevant als er geen sprake is van een SIBO, maar er wel aanhoudende buikklachten zijn. Het voordeel van het ‘zeer uitgebreide feces onderzoek’ is dat de darmflora veel uitgebreider wordt onderzocht inclusief parasieten. De reden dat het ‘zeer uitgebreide feces onderzoek’ specifiek wordt aanbevolen bij een positieve SIBO test is dat daarin ook de micro organismen die verantwoordelijk (kunnen) zijn voor waterstof en/of methaangas productie worden onderzocht, dat is niet het geval bij het ‘uitgebreide feces onderzoek’.

Het is via deze link ook mogelijk om gelijk een (online) intake consult in te plannen. 

Wil je een idee krijgen van hoe de testuitslag eruit ziet, kijk dan even naar onderstaande linkjes: 

Hopelijk heeft deze informatie iets meer inzicht gegeven in de mogelijkheden om een SIBO in beeld te brengen. Mochten er nog vragen zijn neem dan even contact op.

Warme groet,

Gesina

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl