Soorten onderzoek
Bloedonderzoek via de huisarts
Om diverse redenen kiezen we ervoor om via de huisarts bloedonderzoek aan te vragen, te denken valt aan vermoeidheid, ontstekingen of uitblijvend gewichtsverlies ondanks dieet en sporten. Soms is er al bloedonderzoek verricht en het is altijd raadzaam een kopie van de uitslag mee te brengen naar het intake gesprek. Maar vaak is er nog geen onderzoek verricht of is er onvoldoende uitgebreid onderzoek ingezet. Dit wordt tijdens het consult dan besproken en je ontvangt in het advies uitleg om welke onderzoeken je kunt vragen bij de huisarts. De meeste huisartsen werken hieraan mee, maar het blijft uiteraard het besluit van de huisarts om een verzocht onderzoek in te zetten of niet. Wil de huisarts niet meewerken dan heeft de praktijk een zelfstandig werkend laboratorium waarmee we veel samenwerken, waardoor het mogelijk is om deze onderzoeken direct via dat laboratorium te laten verrichten. De kosten komen dan wel direct voor eigen rekening. Er kunnen via de huisarts ook kosten aan onderzoek verbonden zijn, overleg dit altijd met de huisarts(assistente) voor het inzetten van het onderzoek.
Ontlastingsonderzoek
Het is mogelijk om een uitgebreid ontlastingsonderzoek via de praktijk te laten verrichten bij het laboratorium Biovis. Daarmee verkrijgen we informatie over de darmflora, darmslijmvlies kwaliteit, de afweer, belasting met gisten als Candida of schimmels en de gezondheid van de darmflora. Daarnaast zijn er nog vele andere onderzoeksmogelijkheden die indien nodig ingezet kunnen worden.
De basisscreening darm kost 225,50 euro (dit is inclusief verwerkingskosten en portokosten) en kan via de website van Lichter Leven besteld worden.
Dit onderzoek brengt het volgende in beeld:
- Werkt de spijsvertering voldoende, neem je alles wel op?
- Heb je genoeg goede bacteriën in de darm, de soort die je beschermt en ondersteunt?
- Heb je teveel mogelijk schadelijke soorten in de darm?
- Zijn er gisten als Candida of schimmels als Aspergillus overmatig aanwezig?
- Is de darmwand ontstoken, heb je een ‘leaky gut’?
- Is de afweer van de darm nog in orde of kan deze zich niet meer goed verdedigen tegen ongewenste bezoekers?
- Gedragen de bacteriën in de darm zich normaal of maken ze je ziek?
- Ben je misschien allergisch voor voeding of heb misschien parasieten (dit moet dan verder onderzocht worden)?
Dit onderzoek levert veel informatie op voor de verder behandeling en er kan dan heel gericht advies worden gegeven. Denk aan voeding, leefstijl, beweging en suppletie zoals; kruiden, specifieke vitamines, mineralen of probiotica om het evenwicht in de darm te herstellen.
Het onderzoek kun je thuis doen door de gebruiksaanwijzing te volgen in de testkit. De uitslag is 10 werkdagen na ontvangst bij het lab bekend, de praktijk ontvangt de uitslag. Na ons consult ontvang je de uitslag per mail met een uitgebreide toelichting en een therapieplan.
De behandelduur na de inzet van een onderzoek is gemiddeld 6 maanden en het is daarom belangrijk dat je volledige inzet kunt geven om de adviezen op te volgen.
Mocht je dit onderzoek voor de intake al willen inzetten? Let er dan op dat je het onderzoek 3 weken voor het intake consult instuurt zodat de uitslag tijdig binnen is.
Intolerantie Bloedonderzoek
We werken ook veel met bloedonderzoek naar intoleranties ofwel type 3 allergieen in de praktijk. Dit onderzoek heet een Imupro Bloedonderzoek en daarbij wordt gekeken of het immuunsysteem op bepaalde voedingsstoffen reageert. Dit kan de oorzaak zijn van darmklachten, schildklieraandoeningen, migraine, hoofdpijn, overgewicht en huidproblemen. Dit onderzoek kun je via de website van Lichter Leven aanvragen. De kosten van het onderzoek bedragen 230,15 euro (inclusief verwerkingskosten en portokosten).
Voor dit bloedonderzoek kun je naar de dichtstbijzijnde prikpoli alwaar je bloed kunt laten afnemen met de materialen uit de testkit, je stuurt de testkit naar het laboratorium en 2 weken na ontvangst bij het laboratorium ontvangt de praktijk de uitslag. Je ontvang direct de uitslag per mail, deze uitslag omvat ook een uitgebreide toelichting over alles wat er is aangetroffen. De uitslag en hoe deze toe te passen bespreken we dan tijdens ons eerste of vervolg consult.
Mocht je dit onderzoek voor de intake al willen inzetten? Let er dan op dat je het onderzoek 3 weken voor het intake consult instuurt zodat de uitslag tijdig binnen is.
Levend Bloed Analyse
Veel mensen met vermoeidheidsklachten hebben diverse verstoringen zoals een verhoogde oxidatieve belasting en verminderde souplesse van celmembranen (de buitenkant van de cellen). Via een Levend Bloed Analyse (LBA) kunnen we hierin meer inzicht verkrijgen. Deze analyse wordt afgenomen in de praktijk via een vingerprikje, waarna direct de analyse wordt verricht en deze ook via een videoscherm wordt getoond. De analyse kan aanleiding geven tot aanpassingen van het dieetadvies, inzet van specifieke supplementen of de inzet van andere onderzoekopties zoals ontlastingsonderzoek.
Speekselonderzoek
Via speeksel is het goed mogelijk om de hormoonstatus van het lichaam in beeld te brengen, denk aan onze geslachtshormonen of stress hormoonhuishouding. Bij een vermoeden dat hierin verstoring aanwezig zijn kan dit via een speekselmeting goed in beeld worden gebracht. De speekselmeting wordt op meerdere momenten over de dag verricht waardoor er een dag curve bepaald kan worden met meerdere meetmomenten. Dit geeft meer inzicht dan een enkel meetmoment op een dag. Deze onderzoek worden meestal ingezet naar aanleiding van een Levend Bloed Analyse of omdat men het vermoeden heeft in een burn-out te verkeren of stevige hormonale klachten heeft.