0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Onderzoek in de praktijk

‘Doen jullie ook onderzoek?’ wordt mij vaak gevraagd wanneer ik iemand spreek die belt voor meer informatie. Een terechte vraag, want steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in onderzoeken en met goede redenen, want onderzoeken bieden een grote meerwaarde in de behandeling.

Met welke onderzoeken werkt praktijk Diëtist Rotterdam?

De volgende vraag is dan natuurlijk welke onderzoeken zet je in! Heel kort door de bocht, ik werk met ‘harde’ onderzoeken, waarmee ik bedoel onderzoek in ontlasting, speeksel, bloed, urine en haar.

Nu vind ik het terecht om je af te vragen of al die onderzoeken wel zinvol en nodig zijn, althans dat deed ik in het begin namelijk wel. Ik had het idee dat het prima kon zonder onderzoeken en zo ben ik vrolijk voort gehobbeld totdat ik jaren geleden voorzichtig begon te werken met onderzoeken en tot de conclusie kwam dat het toch wel heel veel meerwaarde heeft.

Ik kan me de vraag dus heel goed voorstellen en daarom zet ik hier graag een aantal vragen en antwoorden op een rijtje. Daarnaast heb ik ook een informatie boekje gemaakt, zodat je alles nog even rustig kunt nalezen.

Waarom worden deze onderzoeken gedaan, is een vragenlijst niet genoeg?

Natuurlijk besteden we veel aandacht aan de intake en de vragenlijst die je vooraf invult is dan ook zeer uitgebreid. Hiermee willen we zoveel mogelijk informatie verkrijgen om een goed beeld te kunnen vormen, daarmee kan het advies zo goed mogelijk afgestemd kan worden op jouw behoeften.

In de praktijk zie ik meer en meer mensen waarbij er al jaren diverse klachten bestaan, die mogelijk al allerlei onderzoeken hebben gehad bij specialisten in het ziekenhuis of via de huisarts die niets bijzonders laten zien. Helaas verdwijnen met deze goede uitslagen de klachten meestal niet.

Een goed voorbeeld zijn onbegrepen buikklachten, veelal wordt er zelfs met een camera in de darmen en/of maag gekeken en komt daar vaak niets uit. Dan is de conclusie, ‘meneer/mevrouw u heeft last van het prikkelbare darm syndroom’. Met dat stempeltje ben je helaas niet opeens zomaar van je klachten genezen, verder onderzoek naar het waarom van deze klachten is dan zinvol.

Kan ik deze onderzoeken ook bij de huisarts laten doen?

Als er onderzoeken zijn die via de huisarts of specialist kunnen verlopen dan heeft dat de voorkeur. Het kan zijn dat we tijdens een consult tot de conclusie komen dat het zinvol is een onderzoek te laten verrichten via de (huis)arts, je dient dan zelf te overleggen met de betreffende arts of specialist of zij mee willen werken. Veelal gaat het dan om bloedonderzoek of bepaald ontlastingsonderzoek.

Helaas kunnen veel waardevolle onderzoeken niet via deze weg verricht worden, dit vanwege de analyse mogelijkheden van laboratoria die zich vooral toeleggen op wat het meest wordt aangevraagd door artsen. De artsen vragen op hun beurt vooral aan waar ze bekend mee zijn, wat ze waardevol vinden en wat binnen de vergoedingen door zorgverzekeraars past. Een lever arts zal bijvoorbeeld vaak bloedonderzoek rondom leverfunctie aanvragen, terwijl een cardioloog meer naar parameters rondom het hart en cholesterol kijkt in bloedonderzoek.

In de praktijk laten we bijvoorbeeld erg vaak bacteriologische onderzoek doen in de ontlasting om te bekijken of er sprake is van een verstoring in de darmflora, dit is iets dat in het ziekenhuis (nog) niet onderzocht kan worden.

De darmflora is een ontzettend belangrijk onderwerp waar tegenwoordig heel veel onderzoeken naar wordt gedaan, omdat het zoveel invloed heeft op de gezondheid. We verwachten in de toekomst dan ook zeker meer interesse in onderzoek naar ontlasting en dan in het bijzonder naar de darmflora. Dus hopelijk wordt het binnen een aantal jaren ook mogelijk om dit soort onderzoek via de huisarts of specialist aan te vragen.

Maar gelukkig hoeven wij daar niet op de wachten en kunnen we zelf nu al dit type onderzoek laten doen! Onderzoek dat inzicht geeft in je gezondheid en in de verbeterpunten. Dit is een hele waardevolle aanvulling op de behandeling in de praktijk.

Wat wordt er dan onderzocht dat al niet bij de huisarts of specialist is onderzocht?

Vaak zijn er inderdaad al een aantal of zelf heel veel onderzoeken in het ziekenhuis verricht, gelukkig neemt de arts de klachten veelal serieus. Bij aanhoudende buikklachten wordt er na bloed en/of ontlastingsonderzoek vaak gekeken met een camera in de darmen of maag en worden er soms stukjes weefsel onderzocht. Veelal om uit te sluiten dat er sprake is van coeliakie, de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Het uitsluiten van deze nare aandoeningen is ontzettend belangrijk en heel zinvol. Helaas is er een groep mensen die al deze onderzoeken heeft gehad en dan blijkt er niets aan de hand volgens de onderzoeken, dit wordt vaak weggezet onder de noemer ‘prikkelbare darm syndroom’.

Dat is natuurlijk heel vervelend en daarom vinden we het superfijn dat het mogelijk is om verder onderzoek te laten verrichten, waarbij we vaak we achter de oorzaak van de klachten komen.

De praktijk werkt met een aantal laboratoria in Nederland die geheel zijn gespecialiseerd in aanvullende onderzoeken die door specialisten in het ziekenhuis of de huisarts niet worden verricht.

Bij ‘prikkelbare darmsyndroom’ is er bijvoorbeeld vaak sprake van een verstoring in de darmfora, het leven in de darm, naast een vermindering van de kwaliteit van de darmwand, het darmslijmvlies. De darm kan zichzelf vaak niet meer goed beschermen tegen ongewenste gasten als Candida gisten. Een onderzoek in het ziekenhuis toont dit niet aan en gelukkig kunnen wij deze onderzoeken wel laten verrichten, zodat we kunnen werken aan het oplossen van de klachten.

Dit levert ontzettend waardevolle informatie op waarmee we een gedegen basis hebben voor een therapie plan, waarbij een dieetadvies wordt afgestemd op een suppletie advies en indien nodig ook een bewegingsprogramma wordt opgesteld.

De onderzoeken die we laten verrichten zijn altijd van toepassing op jouw specifieke situatie, we laten niet zomaar van alles onderzoeken. Via de intake procedure kan het mogelijk zijn dat je al wordt geadviseerd bepaald onderzoek te laten verrichten, maar ook tijdens consulten in de praktijk kan dit aan bod komen.

Wordt er nog iets vergoed door de zorgverzekering?

Meestal niet, maar het kan de moeite lonen om de factuur voor het onderzoek in te dienen bij de zorgverzekering. De ervaring leert dat deze meestal niets vergoeden, maar in sommige aanvullende pakketten kan (een gedeeltelijke) vergoeding opgenomen zijn.

De onderzoeken zijn wel duur, is het echt nodig?

Alleen jijzelf weet hoeveel je je gezondheid waard vindt en of je de investering wilt maken. Meten = Weten en helaas kunnen we aan de buitenkant niet zien wat er binnenin speelt, natuurlijk komen we aan de hand van een goede vragenlijst en een uitgebreid intake consult al een heel stuk verder. Maar bij de langdurig bestaande of complexe klachten is het eigenlijk een onmisbare investering.

De investering die je maakt, maak je in je eigen gezondheid. Het is beslist geen verplichting, maar we gaan ervanuit dat je serieus met je gezondheid aan de slag wilt en indien nodig ook de investering qua tijd, geld en energie wilt maken.

Waarom zijn de kosten betrekkelijk?

De kosten voor een onderzoek betalen zich negen van de tien keer terug in een gerichtere aanpak. Zoals een gericht dieet en suppletie programma, omdat je weet waar het probleem zit kun je het gericht aanpakken. En ben je misschien 6 maanden bezig in plaats van 6 jaar aanmodderen. Jaren van je leven waarin je tijd, geld en energie steekt in pogingen om een klacht op te lossen. Die energie had je kunnen steken in dingen die je belangrijk vind, in plaats van bezig zijn met klachten. Daarom willen we zo snel mogelijk een zo goed mogelijk resultaat bereiken.

Kan ik de van onderzoek kosten aftrekken?

Afhankelijk van de uitkomsten van een onderzoek is het mogelijk dat er een dieetverklaring wordt verstrekt die recht geeft op een aftrekpost die kan oplopen tot 1650 euro.

Wat gebeurt er nadat het onderzoek is gedaan?

Je ontvangt tijdens het eerst volgende consult de uitslag met een uitgebreide uitleg en een therapieplan op maat, waarna dit alles ook via mail wordt toegestuurd. De therapie bestaat altijd uit een dieetadvies, vrijwel altijd uit een suppletie advies en indien nodig uit een bewegingsprogramma.

Hoe lang ben ik dan bezig met het herstel?

Gemiddeld is men 6 tot 9 maanden bezig met het totale herstel, waarbij de eerste paar maanden intensiever zijn qua dieet richtlijnen en suppletie programma.

Ben ik dan klaar?

Het kan zijn dat er bepaalde waardes uit het onderzoek naar voren komen die erom vragen na een aantal maanden therapie die specifieke waardes opnieuw te testen om zeker te weten dat de therapie succesvol is geweest. Natuurlijk kun je dat ook merken aan klachten die verdwijnen, maar bij sommige zaken is het belangrijk om te testen. Dit kan op voorhand niet voorspeld worden, maar is dus mogelijk. Ook hier weer blijft het ten alle tijden je eigen keuze of je wilt her-testen op bepaalde onderdelen.

Helpt dit altijd?

Een onderzoek geeft meer inzicht in wat er speelt en maakt het dus mogelijk veel gerichter te werken aan een oplossing, maar we kunnen helaas geen garanties geven. Bij de meeste mensen geeft zo’n gerichte benadering een sneller en groter herstel, maar het menselijk lichaam is geen machine en wij zijn geen machine reparateurs. We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen en onderzoek kan daarin een waardevolle bijdrage vormen.

Heb je nog vragen?

Bel met 06-28273953 of
010 226 21 29

Stuur een mail naar
info@dietist-rotterdam.nl

Of maak nu zelf direct een afspraak via onderstaande button!

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl