Het belang van enzymen in de spijsvertering
Als je ooit hebt nagedacht over hoe je lichaam voedingsstoffen uit voedsel haalt, kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat er veel meer aan de hand is dan alleen kauwen en slikken. Ons lichaam is een meester in het omzetten van het voedsel dat we eten in bruikbare energie en voedingsstoffen. Dit complexe proces staat bekend als de spijsvertering en het wordt onder andere mogelijk gemaakt door allerlei enzymen die op verschillende plekken in ons spijsverteringsstelsel werken.
Enzymen zou je kunnen zien als een soort schaartjes, ze knippen voedselbrokjes kleiner en kleiner, totdat ze zo klein zijn dat we ze kunnen absorberen in de bloedstroom en er gebruik van kunnen maken.
De mond, de start van de vertering
Het afbraakproces begint al in de mond, waar je uiteraard goed moet kauwen op de voeding. Dit maakt het een stuk makkelijker voor de enzymen om voeding verder te verkleinen. In de mond wordt onder andere speekselamylase afgegeven tijdens het kauwen. Het enzym speekselamylase begint met de afbraak van koolhydraten, zoals zetmeel, in eenvoudige suikers.
De maag, het zuurbad
Wanneer voedsel de maag bereikt, komt het in een zeer zure omgeving terecht. Dit is van groot belang om eiwitten te kunnen verteren en eventuele ongunstige bacteriën die op onze voeding aanwezig kunnen zijn te doden. In de maag wordt het enzym pepsine geactiveerd, dat helpt bij de afbraak van eiwitten tot kleinere deeltjes, dit is een belangrijke stap in de vertering van eiwitten.
De alvleesklier, het grove werk
De alvleesklier is een waar enzymfabriekje. Het produceert verschillende enzymen die naar de dunne darm worden gestuurd. Deze enzymen verrichten het grotere knip werk, als een soort heggenscharen. Enkele van de enzymen die de alvleesklier produceert zijn lipase om vetten te verteren en amylase om koolhydraten te verteren. Regelmatig zie ik in de praktijk dat de alvleesklier te weinig enzymen produceert, die is via ontlastingsonderzoek na te gaan. Een onderproductie heeft vaak relatie met een verstoring in de darmflora en langdurige klachten zoals buikpijn en stress. Op termijn herstelt de alvleesklier zich vaak weer qua enzymproductie, wanneer de gezondheid in balans wordt gebracht.
De dunne darm, voor het fijnere werk
De dunne darm is het deel van je spijsverteringsstelsel waar de meeste voedingsstoffen uit voedsel worden opgenomen in je lichaam. Het heeft een ingenieus ontwerp om dit efficiënt te doen: microscopisch kleine uitsteeksels genaamd microvilli bedekken het oppervlak van de darmwand. Deze microvilli verhogen het oppervlaktegebied van de darmwand aanzienlijk, wat essentieel is voor maximale opname van voedingsstoffen.
Borstelzoom enzymen: De laatste stap in de spijsvertering
De term “borstelzoom enzymen” verwijst naar een groep enzymen die zich bevinden in deze microvilli. Ze nemen deel aan de laatste fase van de spijsvertering, waarbij grote moleculen zoals koolhydraten, eiwitten en nucleïnezuren worden afgebroken tot hun kleinere en meer opneembare deeltjes. Deze enzymen worden ook wel ‘brush border’ enzymen genoemd, de Engelstalige term voor de borstelzoom. Je zou deze enzymen kunnen vergelijken met nagelschaartjes, ze vormen de laatste stap in de verkleining van voedsel zodat we het kunnen absorberen.
In de praktijk kiezen heel veel cliënten voor ontlastingsonderzoek, waarin onder andere wordt gekeken naar de spijsverteringsresten in de ontlasting, de functie van de alvleesklier, de galproductie (voor vetvertering) en het darmslijmvlies inclusief de microvilli.
Het blijkt dat bij veel mensen de enzymproductie niet optimaal is, dit geeft dan uiteraard problemen met de vertering. Ook zien we vaak dat het darmslijmvlies en de microvilli beschadigd is, de darm krijgt dan ook moeite met het opnemen van voedingsstoffen wegens een minder goede werking van de borstelzoom enzymen.
De dikke darm, het laatste station
In de dikke darm zijn er enkele enzymen aanwezig, maar de meeste spijsverteringsactiviteit vindt al plaats in de dunne darm. In de dikke darm worden voornamelijk onverteerde voedselresten en vezels verwerkt door darmbacteriën.
Ten slotte..
Hoewel ze vaak over het hoofd worden gezien, spelen enzymen dus een kritische rol in onze spijsvertering en het opnemen van de voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Een gezonde darmflora heeft hier ook een grote rol in, want er is een interactie tussen de samenstelling en gezondheid van de darmflora en de productie van enzymen. Draag daarom zorg voor een gezond darmmilieu, hoe je daar meer voor kunt doen lees je hier.
Twijfel je over jouw darmgezondheid en de aanmaak van deze enzymen dan kun je ontlastingsonderzoek inzetten en/of een supplement gebruiken waarin deze enzymen aanwezig zijn, zoals het MSR Complex.