0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

De darmflora is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp en dat is ook zeer terecht, want de staat van je darmflora heeft een zeer grote invloed op de gezondheid!

Onder darmflora verstaan we het leven in de darm, de bacteriën die in de darm aanwezig zijn. Onze darm zit barstensvol bacteriën en de meeste hebben een positieve invloed op onze gezondheid.

We dragen in de darm wel 10 x meer bacteriën mee dan we cellen in ons lichaam hebben, je kunt er dus van uit gaan dat ze zeer belangrijk zijn voor ons! Goede bacteriën maken bijvoorbeeld uit de groentevezels (die wij zelf niet kunnen verteren) bepaalde vetten die de darmwand nodig heeft als brandstof. Ook maken ze allerlei vitamines aan die belangrijk voor ons zijn zoals de B vitamines en dat zijn bij uitstek vitamines die belangrijk zijn om je energiek te voelen!

Helaas kunnen er ook minder vriendelijke bacteriën in de darm leven en op zich is dat ook geen probleem, want deze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat ons immuunsysteem goed alert blijft. Maar een teveel van deze bacteriën geeft wel problemen, zoals buikpijn en wisselende ontlasting.

Dus zolang de balans in orde is zijn er meestal geen maag-darm problemen. Het is daarom zaak om te zorgen dat de balans goed blijft.

De darm en de darmflora kun je vergelijken met een tuin. Een tuin heeft ook onderhoud nodig, er is voldoende zonlicht, regen en voeding nodig. En soms moet je onkruid wieden.

In de darm is dat niet anders, stel dat je in je tuin continue bestrijding gebruikt om van beestjes af te komen dan kunnen je planten daar ook ziek van worden op de lange duur. Zo is het ook met onze darmen, soms is het nodig iets te bestrijden, zoals een bacteriële infectie bijvoorbeeld. Dan kun je soms niet om het gebruik van antibiotica heen, maar dan is het raadzaam daarna extra vriendelijk voor je darmen te zijn door de juiste voeding (daarover in volgende blogs meer..) en een goede probiotica in te zetten.

Wil je de darmflora goed in balans houden is het dus belangrijk de juiste voeding te gebruiken en soms kan het raadzaam zijn om een supplement zoals een goede kwaliteit probiotica in te zetten.

Maar naast voeding en eventuele supplementen zijn er nog veel meer zaken die invloed hebben op de darmflora. Wil je goed voor je darmflora zorgen, dan kunnen onderstaande tips je daarbij helpen!

  1. Eet minimaal 400 gram groente per dag! De prebiotische vezels in groente zijn een voedingsbodem voor gunstige bacteriën in de darm. Verdeel dit over de lunch en avondmaaltijd of als tussendoortje. Kies niet alleen voor rauwe groente, maar juist ook bereide groente.
  2. Vermijd antibiotica zoveel als mogelijk! Antibiotica wordt nog te vaak onnodig ingezet en dat heeft een zeer nadelig effect op de darmflora, want antibiotica doodt jammer genoeg niet alleen de slechte bacteriën, maar helaas ook de goede! Wees daarom altijd kritisch of het echt nodig is om een antibiotica in te zetten, overleg dit goed met je arts en bespreek eventuele alternatieven.
  3. Wees voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen! Gebruik voor het schoonmaken thuis of op de werkplek bij voorkeur geen bleekschoonmaakmiddelen zoals Chlorix en geen antibacteriële schoonmaakmiddelen zoals Unicura of Detol. Deze middelen doden alle bacteriën, dus helaas ook de goede soorten. Gebruik daarom liever gewone groene zeep of natuurlijke schoonmaakmiddelen van merken zoals Ecover. Ook mensen die in de zorg werken gebruiken vaak ontsmettende zepen en handalcohol, ook dit is mogelijk verstorende factor van de darmflora. Natuurlijk is dit aan regels gebonden in de zorg, maar het kan wel raadzaam zijn extra zorg aan de darmflora te besteden in de vorm van de juiste voeding en eventueel ondersteunende suppletie zoals probiotica.
  4. Ben je een zwemmer, kies liever voor zoutwater of natuurbaden! Zwembadwater bevat vaak chloormiddelen en omdat het meestal flink verwarmd water is komt er veel damp vanaf, deze dampen ademen we in wanneer we zwemmen, ook dit heeft een nadelige invloed op de darmflora. Dus zwem je veel en ben je gevoelig op de darmen dan kun je mogelijk naar een zwembad met zoutwater overstappen of wat extra aandacht geven aan het herstel van de darmflora door de juiste voeding en ondersteunende probiotica.
  5. Poets verstandig! Fluor uit tandpasta heeft ook een nadelige invloed op de darmflora, maar gelukkig zijn er ook tandpasta’s zonder fluor te koop.
  6. Wees matig met alcohol! Alcohol ‘spoelt’ de darmflora weg, dus beperk de hoeveelheid alcoholische consumpties tot niet meer dan een glas voor vrouwen en 2 glazen voor mannen, dit maximaal twee dagen per week.
  7. Denk kritisch na over de vorm van anti conceptie die je kiest! De hormonen die in de anti conceptie pil of hormoon spiraal aanwezig zijn hebben mogelijk een negatieve invloed op de darmflora. Overleg dit eventueel eerst met je huis(arts) of gynaecoloog.
  8. Vermijd of minimaliseer stress en drukte! Stress heeft ook een nadelige invloed op de darmflora en kwaliteit van de darmwand waaraan de bacteriën zich willen vasthechten. Probeer dus zo veel mogelijk balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.
  9. Geef de darmflora een boost met ondersteunende suppletie!

Deze maatregelen zijn heel goed om de darmflora gezond te houden, maar soms zijn er al problemen ontstaan en kan het raadzaam zijn om ook naar de voeding te kijken. Dat kan best een puzzel zijn en kom je er niet uit dan ben je van harte welkom in de praktijk.

Zorg goed voor jezelf en vergeet vooral niet te genieten!

Warme groet,

Gesina

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl