Winter en meer honger?
Bijna iedereen herkent het wel dat je in de winter wanneer het koud is meer honger kunt hebben, natuurlijk smaken vooral warme gerechten beter in de koude periode. Toch hebben veel mensen ook meer trek in zoete of juist zetmeel rijke gerechten, waarom dat is leg ik uit in onderstaande video. Deze video is een item van het programma ‘Wat eten we?’ van SBS6. Dit is programma maandag 28 oktober 2019 bij SBS6 uitgezonden.
Recept zwarte bonensoep:
Ingrediënten:
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
- 2 rode uien, fijn gesneden
- 1 rode chilipeper, ontdaan van zaadlijsten en fijngesneden
- 10 cherrytomaatjes in 4 stukjes gesneden
- 0.5 theelepel paprikapoeder
- 0.5 theelepel gedroogde tijm
- 1 groente bouillontablet
- 1 blikje zwarte bonen 400 gram
- 2-4 eieren op kamer temperatuur
- 1-2 eetlepels olijfolie
Salsa:
- 1 limoen uitgeperst
- 1 bosje koriander fijn gehakt
- 1 rode chilipeper, ontdaan van zaadlijsten en fijngesneden
Overige benodigdheden: een staafmixer
Bereiding:
Verhit een pan met dikke bodem op laag vuur en voeg als de pan heet is de olie toe. Voeg dan de bleekselderij, knoflook, ui en chilipeper toe en bak zachtjes glazig in 10 tot 15 minuten. Voeg dan de tomaten, paprikapoeder en tijm toe en bak nog 1-2 minuten. Voeg dan de zwarte bonen toe en 2 x de inhoud van het blikje aan water. En voeg de bouillontablet toe, laat dit alles 15 minuten zachtjes koken.
Maak ondertussen de salsa door de ingrediënten voor de dressing door elkaar te mengen. Zet het vuur laag. Pureer de soep ongeveer voor de helft met de staafmixer en tik de eitjes kapot boven de soep en laat deze er zachtjes in vallen. Doe de deksel op de pan en zet het vuur zo hoog dat de soep rustig pruttelt. Laat de eieren 4-5 minuten garen en schep ze dan voorzichtig uit de pan en voeg de soep eraan toe. Maak af met wat salsa.
Dit recept is meestal niet geschikt wanneer er sprake is van maag-darmklachten, dus beoordeel zelf of de ingrediënten geschikt zijn.