0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Beste Lezer,

Het valt soms echt niet mee om al die verleidingen te weerstaan tijdens de feestdagen. Zeker nu tegenwoordig de kruidnoten soms al eind augustus in de schappen liggen. De laatste weken kwam in de praktijk dan ook één onderwerp telkens terug ‘Hoe weersta ik al die verleiding en is er ook een alternatief zodat ik toch een beetje mee kan doen’.

Ik ga nu niet in op hoe je de verleiding weerstaat, maar dat doen we natuurlijk wel tijdens de gesprekken. Wel wil ik graag een heerlijk alternatief voorstellen, een receptje voor notenrotjes.

Chocolade is voor velen sowieso een verleiding en gelukkig kan het ook heel gezond zijn, maar dan moet je wel de juiste variant kiezen. Chocolade met minstens 72% cacao bevat (naast helaas altijd nog behoorlijk wat vetten en suikers) veel fantastische voedingsstoffen.

Het is rijk aan mineralen, zoals ijzer, calcium, selenium, zink en magnesium. Maar ook de vitamines zijn aanwezig, zoals vitamine A en K, vitamine B3 en zelfs een beetje vitamine B12.

Dus je kunt zeggen dat chocolade, mits met mate gegeten, een goed voedingsmiddel is.

Dit receptje bevat ook paranoten, die op zichzelf ook zeer rijk zijn aan voedingsstoffen, met name aan selenium! Een super belangrijk anti-oxidant. Paranoten zijn zo rijk aan selenium dat je er 2 per dag mag eten, maar liever niet meer.

NOTENROTSJESnotenrotsjes

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 reep pure chocolade van 100 gram, min 72% cacao
  • 10 paranoten, in grove stukjes gehakt

Bereiding:

Breek de chocolade in stukjes en gooi ze in de schaal. Vul de pan met een laagje water, zet de schaal in de pan en zet het geheel op het vuur en laat richting het kookpunt komen. Dan draai je het gas laag en laat de chocolade rustig smelten. Roer af en toe even door totdat het helemaal gesmolten is en draai dan het gas uit.

Haal de schaal voorzichtig uit de pan en plaats op een hittebestendig oppervlak. Meng de stukjes paranoot erdoorheen en maak met 2 eetlepels 10 hoopjes die je op het bakpapier plaatst zodat ze kunnen afkoelen en opstijven. Je kunt ze bijvoorbeeld in een tupperware doosje in de koelkast bewaren tot gebruik.

Deze rotjes bevatten per stuk:

  • 95 kcal
  • 1,5 gram eiwit
  • 5,0 gram koolhydraten (in de vorm van enkelvoudige suikers)
  • 7.5 gram vetten
  • 100 mcg selenium

De bovengrens voor volwassen is 300 mcg selenium per dag en we krijgen gemiddeld uit voeding zo’n 50 mcg selenium binnen, dus eet niet meer dan 2 notenrotsjes per dag.

Hopelijk vallen de rotsjes in de smaak en misschien kun je de mensen om je heen er ook een plezier mee doen zodat zij niet alleen zijn aangewezen op amandelstaaf en oliebollen. 😉

Voor nu rest mij om je hele fijne kerstdagen en een prachtig en gezond 2016 te wensen!

Warme groet, Gesina

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl