Deze curry kan op diverse manieren gemaakt worden en is eigenlijk een prima ‘voorraadkast’ gerecht. Ik had in dit geval geen rode currypasta meer staan en dus besloot ik op een andere manier te werken. Ik had de avond dat ik dit maakte de masaman-curry in mijn hoofd die ik vaak in Thaise restaurants bestel, daarin zitten pinda’s verwerkt en het doet mij altijd denken aan een kruising tussen een curry en satésaus. Ik weet niet of dat nou heel aanlokkelijk klinkt, maar ik vind het heerlijk!
In ieder geval.. vanwege de anti-nutriënten die in pinda’s zitten heb ik geen pindakaas meer in huis, maar wel cashewnotenpasta, dus heb ik het daarmee gemaakt en het resultaat was heerlijk. Het is een zoet, zout, pittig en romig gerecht, voor mij de perfecte ‘comfortfood’, zeker omdat er wat noedels bij zitten en het zo lekker wegslurpt.
De noedels (een soort Aziatische pasta) zijn trouwens soban noedels, die soms volledig van boekweitmeel zijn gemaakt, maar vaker in combinatie met tarwemeel. Anyway.. ze zijn hoe dan ook gezonder als volledig tarwemeel noedels, vandaar de keuze voor soban noedels.
O ja.. de vis mag natuurlijk ook diepvriesvis zijn, die ik in dit geval ook had liggen. Maar als ik toevallig ga shoppen neem ik lekker verse vis mee. Dat geldt ook voor de basilicum, die heb ik vaak vers, maar in dit geval ‘vers’ uit de diepvries. Roeien met de riemen die je hebt en toch een super voedzame en lekkere maaltijd op tafel zetten, dat is ook een kunst op zich.
Ingrediënten Curry:
- 600 gram visfilet (mag witvis zijn of zalmfilet, alles kan in het principe)
- 1 grote aubergine of 2 kleinere
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels cashewnotenpasta
- 1 blikje (400 ml) kokosmelk
- 1 verse ananas of een pakje uit de diepvries (AH verkoopt ze)
- 1 limoen (of limoensap uit een flesje)
- verse basilicum
- een rood pepertje
- een pakje soban-noedels (goed gesorteerde supermarkten en reformzaken verkopen ze)
Ingrediënten Salade:
- 6 rijpe tomaten
- 1 komkommer
- plus eventueel overige ingrediënten zie verderop in het recept.
Bereiding:
Doe de kokosmelk in een ruime pan, vergeet niet even te schudden zodat het waterige met het romige deel vermengd raken, maar anders moet je het blik goed leegscheppen en in de pan loskloppen. Bij verwarming mengt het toch allemaal wel mooi samen, dus geen stress.
Snijd ondertussen de aubergine in plakken (1 cm dik) en maak er stapels van die je in vieren snijdt. Dus je krijgt allemaal kwart stukken aubergine. Doe de honing, de vissaus, de sambal, de oestersaus en de cashewnotenpasta bij de kokosmelk en roer het door (eventueel met een garde) tot het opgelost is en verhit verder.
Doe dan de aubergine erbij en doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Laat zachtjes 15 minuten koken tot de aubergine zacht is.
De salade is echt in een mum van tijd gemaakt, spoel de tomaten schoon en droog ze af. Schil de komkommer als het geen biologische afkomst is, maar dat hoeft niet als je een biologische hebt gekocht. Dan spoel je de komkommer gewoon goed af en dep je hem droog. Snij de tomaat in blokjes en de komkommer in halve schijfjes en klaar ben je. Een heel lekkere variant is de Thaise komkommersalade en dat gaat zo:
Maak een dressing van:
- 3 eetlepels tamarindesaus (te koop bij toko’s)
- 2 eetlepels vissaus (ook bij de toko te koop, maar ook bij veel supermarkten)
- 1 eetlepel suiker
- 2 tenen fijngehakte knoflook
- naar smaak een fijngehakte rode peper, al dan niet met zaadjes (die het nog heter maken)
- naar smaak verse koriander (ik vind het heerlijk, maar volgens sommigen smaakt koriander naar zeep, zo zie je maar.. smaken verschillen)
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een ruime saladeschaal door elkaar en doe de komkommer en tomaat erbij, even doorroeren en klaar ben je. Maar wil je op de suikers letten dan kun je ook besluiten de groente zonder meer te eten of.. een kleine smaakmaker van 1 eetlepel vissaus met 1 eetlepel limoensap te gebruiken, lekker fris en hartig tegelijk.
Vis is rijk aan omega 3 visvetzuren, zeker de vette vissoorten als:
- Zalm
- Makreel
- Paling
- Sardines
- Haring
Deze vetten zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Ze zorgen bijv. voor flexibele celmembranen en een betere kun je dan ook weer een rood pepertje en wat koriander toevoegen. Maar koken is vooral improviseren en spelen met de mogelijkheden, dus leef je uit!
Verder met de curry…
Maak de ananas schoon en weet je niet goed hoe, kijk dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=n5FCaTs5qsc
Snij de ananas in stukjes en voeg toe aan de curry. Maar had je geen verse ananas en wel een doosje diepvries blokjes dan doe nu de blokjes in de curry. Misschien had je ze al laten ontdooien, maar zo niet laat je de curry eerst 5-10 minuten zachtjes koken tot de bevroren ananas is ontdooid.
Snij de vis in ‘hapklare’ stukjes klein en voeg dit ook toe aan de curry en doe de deksel weer op de pan en laat 5 minuten zachtjes koken. Roer dan even zachtjes door, anders breekt de vis helemaal in kleine vlokjes, en laat nog 2-3 minuten koken. Zet het vuur uit en snij de basilicum fijn en voeg toe (hou een plukje apart als garnering) en voeg het sap van een halve limoen toe, dit geeft een fris accent.
Nu aan de slag met de noedels, die je kunt bereiden volgens de verpakking, maar soms staat er niets op de verpakking en dan doe ik het volgende: Verwarm dan gewoon een ruime pan met water tot het kookt (of soms heb ik haast en dan heb ik al een grote waterkoker met water aan de kook gebracht en giet ik dat in de pan) en dan doe ik de noedles in de pan en roer ze goed door zodat ze niet aan elkaar of de pan plakken. Kook 2-5 minuten (over het algemeen) en hou in de gaten of de slierten al gaar zijn. Ik vis er telkens een uit de pan en proef even of het al naar mijn zin is.
Zodra ze gaar zijn giet je de noedels af en verdeel je ze over de borden en schep je de curry erover. Nog wat verse basilicum en eventueel een fijn gesneden pepertje erover maakt het wat kleurrijker. Serveer met de salade.
Bon Appétit!