0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

 

Beste lezer,

Ik zat propvol! Echt vreselijk gewoon! Ik zat zo overdreven vol dat ik het idee had te ontploffen en ik had spijt als haar op mijn hoofd, want… ik kon amper nog bewegen en ik zat eigenlijk op geen enkele manier lekker, kon niet lekker op de bank hangen, zeker niet gaan liggen, dus eigenlijk alleen maar zitten met alle knopen van mijn broek open. Ooit zelf wel eens meegemaakt?

Zo extreem overeten is voor mij gelukkig jaren geleden, maar we halen in de familie nog wel eens herinneringen op aan ‘het beruchte ontbijtbuffet van Winterberg’. Ik was eind jaren 90 met mijn familie in een hotel in Duitsland en die Duitsers, nou die weten echt wel wat goed eten is. Vooral machtig eten ook. Het was rond de kerstperiode en het had gesneeuwd, echt super mooi! Maar met al die sneeuw en kou kwam de gedachte in mij op dat ik dan toch echt wel wat steviger mocht eten, nee.. Ik moest gewoonweg wel wat meer eten dan anders, want met al die kou ‘dan moet een mens goed eten’ toch?!

Dus de dag na aankomst gingen wij gezellig ontbijten met zijn allen en ze hadden een werkelijk prachtig ontbijtbuffet met van alles en nog wat! Natuurlijk wilde ik ook dus van alles en nog wat proeven en ik had heel slim ook bedacht dat ik goed moest ontbijten met al die kou en sneeuw. Bovendien is mijn familie niet bepaald kinderachtig met porties, dus toen ik eigenlijk al vol zat en wilde stoppen werd ik op die heerlijke kaasjes gewezen die ik over het hoofd had gezien, dus.. Kaasjes konden er ook nog wel bij.

En toen? De hele familie heeft 4 uur in stoelen gehangen tot de buikpijn en narigheid een beetje was gezakt en we eindelijk naar buiten konden om van de sneeuw te genieten! Beetje jammer wel… haha..

Nu kan ik wel schrijven dat ik ervan heb geleerd en het nooit meer is gebeurd, maar helaas, helaas.. Nooit meer zo erg, dat niet, maar toch nog wel eens een ‘light versie’ daarvan.

Tot ik mindful eten ontdekte, dat heeft mij inmiddels behouden van een hoop buikpijn, narigheid en vooral die gênante open knopen na het eten.

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk op zo’n moment, waarom besloot ik op dat moment zo idioot veel te eten. Zo veel dat het eigenlijk al lang niet meer zo lekker was en mijn maag steeds harder ging protesteren?

Dat heeft te maken met de honger van de ogen, de honger van de mond en de honger van de geest.

We denken vaak dat honger hebben een fysieke sensatie is die we kunnen oplossen door te eten en dat klopt ook. Dan hebben we het over de honger van de maag. Maar wanneer we mindful eten beoefenen kunnen we meer soorten honger onderscheiden zoals de honger van de ogen, de mond en de geest.

De ogen willen graag mooie dingen zien en eten, dus ziet een bord er prachtig uit dan is het de honger van de ogen die je ertoe aanzetten om te eten.

De mond wil graag lekkere dingen proeven, dus smaakt iets lekker dan wil de mond graag wat meer proeven.

De geest heeft allerlei gedachten over eten die vaak in de weg staan van echt contact met je lichaam, zoals ‘ik moet nu steviger eten want het is koud en het heeft gesneeuwd’, in plaats van te luisteren naar de behoefte van mijn lichaam luisterde ik naar de honger van de geest die vond dat ik meer moest eten dan anders.

Dus mijn ogen zagen al dat moois op het buffet en wilde van alles wat ervaren, zo ook de honger van de mond. De mond is een sensatiejunkie, die wil altijd wel een andere smaak en andere textuur, zeker mijn mond heeft daar een handje van. De honger van de geest kwam in beeld toen ik had bedacht dat ik vanwege de kou stevig moest ontbijten. Ik was dus al het restaurant ingelopen met het idee dat ik meer en steviger zou ontbijten dan normaal gesproken.

Eenmaal aan tafel was het gezellig en ‘zien eten, doet eten’ dus toen ik mijn tafelgenoten ook nog met veel smaak door zag eten en zij mij wezen op die heerlijke kaasjes (ogen en mond wilden dat nog wel) kwam de honger van het hart ook nog om de hoek kijken.

De honger van het hart zoekt altijd naar connectie, samen eten geeft een sterke connectie en we zijn als mensen soms geneigd met het gedrag van anderen mee te gaan uit de behoefte ons te verbinden met die ander. In onze familie stond lekker eten vaak bovenaan en dat is de understatement van het jaar, echt alle vakanties worden beoordeeld op het feit of je er goed kon eten of niet. En dat zit er gelukkig goed ingesleten bij mij, want veel van mijn herinneringen hebben met eten te maken, haha.. Ik vind dat nog steeds iets geweldigs en ik ben en blijf een smulpaap, wat.. Ik ben er zelfs trots op!

Alleen luister ik tegenwoordig een stuk beter naar mijn lichaam, dus als de honger van mijn maag gestild is ben ik veel eerder bereid hiernaar te luisteren. Ook al zeuren de mond en ogen om meer. Ik heb gaandeweg steeds beter geleerd hoe ik die op andere manieren tevreden kan stellen.

Wil jij ook meer weten over de verschillende typen honger en hoe je een betere connectie kan krijgen met je lichaam?

Dan heb ik goed nieuws!

Vanaf nu wordt elke maand op vrijdagavond van 18.30 tot 21.00 uur de workshop Bewust Genieten aangeboden, waarin al deze zaken en meer aan bod komen.

Tijdens de workshop van 2,5 uur leer je meer over de verschillende soorten honger en hoe je een betere connectie krijgt met je lichaam door het doen van verschillende oefeningen. Er kunnen maximaal 8 deelnemers meedoen, dus mocht je interesse hebben wees dan tijdig met aanmelden.
De kosten voor deze workshop bedragen € 35 waarbij ook een gratis e-boek en 2 geleide meditaties inbegrepen zijn.

Om het makkelijk te maken heb ik tot aan de zomervakantie datums ingepland, zo kun je kijken welke datum jou het beste uitkomt.

Ik hoop je graag te zien op een van de volgende vrijdagavonden:

  • 10 april
  • 1 mei
  • 5 juni
  • 3 juli

Je kunt jezelf inschrijven via het contactformulier.

Graag tot ziens bij de workshops of in de praktijk!

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl