0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

De podcast ā€˜buikpijn, stress en spijsvertering. Deel 3, de dunne darm’ is hier via Spotify te beluisteren.

Dat er heel wat te vertellen is over de spijsvertering is nu inmiddels wel duidelijk denk ik. šŸ˜‰

In onderstaande tekst geef ik een samenvatting van de belangrijkste tips en informatie van de podcast.

De kernboodschap.. teveel en te lang onder druk en stress leven verstoort de spijsvertering, het is dus belangrijk om daarnaar te kijken in relatie tot buikklachten. Probeer veranderingen door te voeren zodat je meer balans krijgt en zijn er dingen gaande waar je zelf niet uitkomt zoek vooral hulp om tot oplossingen te komen.

Tijdens de podcast zijn onderstaande tips aan bod gekomen:

  • Heb je vaak een opgeblazen buik die vanaf de ribben al opbolt dan zou er sprake kunnen zijn van een SIBO, dit staat voor een ‘Small Intestinal Bacterial Overgrowth’Ā en is dus in feite een overgroei van bacteriĆ«n in de dunne darm. Het is mogelijk om dit te laten onderzoeken middels een ademonderzoek. Het onderzoek is te bestellen via deze link. Ben je nog geen cliĆ«nt bij de praktijk boek dan via deze link gelijk een intake afspraak in. Woon je verder weg dan kun je tijdens het maken van de afspraak kiezen voor de optie WeSeeDo beeldbellen.
  • Zorg dat je volwaardig eet, zodat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die nodig zijn om enzymen ofwel de schaartjes aan te maken. Kom je bijvoorbeeld zink of magnesium tekort dan ben je al minder goed in staat om gal aan te maken dat dient als een soort afwasmiddel om vetten te verkleinen zodat je ze kunt opnemen in het lichaam.
  • Ook de aanmaak van enzymen kan daardoor in de knel komen en dan kom je in alle opzichten in gevaar, want wat je niet goed verkleint kun je niet opnemen en dus ook niet gebruiken. Denk aan eiwitten, suikers, vetten, vitamines en mineralen. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van tekorten en verminderde verteringskracht, nog meer tekorten enzovoorts..
  • Ben je ziek geweest, heb je een periode minder goed gegeten, ben je vegetariĆ«r of veganist dan kan het zijn dat je een zink tekort hebt. Dan is het een overweging om dit gedurende een paar maanden aan te vullen met deze suppletie.
  • Heb je het enorm druk gehad, veel stress ervaren, een periode minder goed gegeten of veel gesport dan ligt een magnesium gebrek op de loer. Je kunt dit dan ook tijdelijk aanvullen met goed opneembare magnesium suppletie. Ben je stressgevoelig, heb je een drukke baan of druk bezet leven en/of sport je veel dan is het zelfs raadzaam om permanent te suppleren met magnesium. Dit mineraal is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, dus super belangrijk en tekorten komen helaas vaak voor.

Nog even ter verduidelijking een beeld van de alvleesklier, lever en dunne darm. Het is de Sfincter van Oddi die bij veel stress minder opent, dus minder sap van de alvleesklier en galblaas doorlaat. Bovendien produceren de lever en alvleesklier onder invloed van stress vaak ook minder gal en enzymen.

 

 

 

 

  • Zorg dat je meer ontspant, zodat je lichaam meer in de ‘rest and digest’ modus komt, dus beter kan verteren. Je maakt dan alle spijsverteringssappen beter aan en dit helpt enorm bij stress gerelateerde buikklachten.
  • Doe ook (liefst elke dag!) iets dat je echt leuk vindt, ga voor jezelf na waar je nou echt blij van wordt en hoe vaak je datgene doet wat je blij maakt. Veel mensen doen veel te weinig van waar ze echt blij van worden en dat is natuurlijk eeuwig zonde. Bovendien ontspan je als je doet waar je blij van wordt en dat is weer goed voor je buik. Een win win situatie.
  • Knuffel meer! Met jezelf, je huisdier, je kamerplant, een boom, je partner, kinderen of wie dan ook. Knuffelen is niet alleen fijn, maar zorgt ook voor aanmaak van het stofje oxytocine en dat vermindert op zijn beurt weer de stresshormonen in het lichaam.

Heel veel succes!

Warme groet,

Gesina

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg jeā€¦

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

Ā 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl