Beste lezer,
Veel mensen proberen tegenwoordig suikervrij of suikerarm te eten en daar hebben ze vaak goede redenen voor.
Maar wat veel mensen niet in de gaten hebben is dat brood ook veel suiker bevat, in de vorm van koolhydraten. Koolhydraten zijn een soort complexe suikers, in brood zit bijvoorbeeld veel van een complex soort suiker genaamd zetmeel.
En ook al proeft zetmeel niet zoet, onze spijsvertering maakt die complexe suikers zo klein dat het uiteindelijk ook gewoon suiker is als het in het lichaam wordt opgenomen en door de bloedbaan naar de cellen wordt vervoerd.
Dus ook al proeft het niet zoet, maar eerder melig.. Voor het bloed en het lichaam is het wel degelijk zoet!
Nu is het zo dat we wel wat suiker nodig hebben, want suiker is een snelle brandstof, dus handig als je een stukje wilt gaan joggen, fietsen of zwemmen. Maar ook handig als je veel denkwerk hebt of juist een creatief beroep waarbij de grijze massa flink aan de slag moet. Onze hersenen hebben gemiddeld 120 gram suiker per dag nodig, dus om je hersenen te voedden moet je wel suiker eten.
De vraag is wel ‘Wat voor suiker?’
Snelle suikers zijn in ieder geval niet zo handig! Die zijn bijvoorbeeld te vinden in zoetigheid, ijs, snoep, chocolade, frisdrank, honing en tafelsuiker.
Snelle suikers komen razendsnel in het bloed terecht, vandaar de naam snelle suikers.
Daarmee ontstaat er ineens een piek aan suiker die door het bloed stroomt. Het lichaam ziet dat als ongewenst en lost dat op door heel snel al die suikers in de cellen en lever op te nemen, waarna er vervolgens juist een veel lagere hoeveelheid suiker dan gewenst in het bloed achterblijft, de zogenaamde ‘dip’.
Dat is ook weer niet helemaal de gewenste situatie, dus het lichaam geeft dan aan dat er weer suiker nodig is, jij merkt dat op als trek in iets zoetigs en zo is een vicieuze cirkel snel geboren.
Complexe suikers of Koolhydraten
Dus het advies is om complexe suikers of koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, peulvruchten en groente. Die laten de bloedsuiker niet pieken en dus ook niet dippen. De bloedsuiker blijft stabieler en dat kan je alleen maar goed doen, want geen onnodige snack trek meer!
Soms willen mensen even zo min mogelijk koolhydraten of suiker eten en kiezen dan voor gerechten die daar weinig van bevatten, het volgende recept is zo’n gerechtje. Er zitten zeer weinig koolhydraten en veel eiwitten en vezels in. Een ideale combinatie voor een mooie stabiele bloedsuiker en stabiele energie niveaus.
Omdat je bij dit gerecht geen brood hoeft te nemen (hoeft niet, maar het mag wel natuurlijk) bevat het weinig koolhydraten, een boterham bevat al gauw 15 gram koolhydraten ofwel suikers. Geen probleem als je flink gaat sporten of een zwaar examen hebt, maar anders zou je ook eens kunnen proberen om geen of minder brood te nemen.
Boerenomelet
Voor 1 persoon:
Materialen:
Een koekenpan, een schaal, een garde, een oven met grill of een passende deksel op de koekenpan.
Ingrediënten:
- Een zak van 400 gram kant en klare soepgroente (of roerbakgroente naar keuze)
- 3 losgeklopte eieren
- 1 eetlepel cocosvet
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Verhit de pan alvast op het fornuis, doe dan het kokosvet in de pan en laat heet worden.
Voeg de groente toe en roerbak op half hoog vuur 5-10 minuten tot de groente zacht zijn geworden en beginnen te kleuren.
Giet dan de losgeklopte eieren er gelijkmatig overheen en laat 5 minuten op laag vuur zachtjes stollen.
Indien je een grill functie in de oven hebt en een koekenpan met stalen handgreep kun je de bovenzijde laten garen door de pan 2 minuten onder de hete grill te plaatsen.
Anders kun je ook een passend deksel op de koekenpan plaatsen zodat de hitte de bovenkant van de omelet laat stollen. Plaats de deksel dan direct op de pan na het toevoegen van het ei. Haal de deksel er de laatste minuut af zodat het vocht kan verdampen.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Eet smakelijk!
Energie & Voedingswaarde:
- 409 kcal
- 23,9 gram vet
- 24,1 gram eiwit
- 19,2 gram koolhydraten