0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Afgelopen woensdag (7 januari 2015) werd ik gebeld door de redactie van de radio- en tvzender Open Rotterdam met de vraag of ik naar de studio wilde komen voor een interview over een nieuw product bij een Nederlandse supermarktketen, namelijk de insectenburger.

Nou, dat vond ik natuurlijk hartstikke leuk! Dus de volgende ochtend stond ik om 08.15 uur in de studio met presentator Jan Middelkoop en hadden we een leuk gesprek over deze nieuwe innovatie op voedselgebied.

Beluister hier het interview.

Doen?

Waarom zou je überhaupt overwegen om insecten te eten? Voor veel mensen is het idee van het eten van insecten niet zo aantrekkelijk, wij zijn er in Nederland beslist niet mee opgegroeid en staan er dus anders tegenover dan bijvoorbeeld de mensen in Thailand, die als kind al insecten te eten krijgen en waar het zelfs een delicatesse is.

Insecten hebben een prima voedingswaarde, ze zijn rijk aan goede vetzuren, eiwitten en essentiële aminozuren. Ze bevatten vitamine A, B, C en D, plus een boel mineralen. Een prima hapje wat betreft de voedingswaarde en beslist iets dat onze jager-verzamelaar voorouders hebben gegeten.

Ruim 25% van de wereldbevolking eet nog steeds insecten, dus zo gek is het niet. Bovendien is de kweek van insecten vele malen milieuvriendelijker dan reguliere veeteelt. Insecten hebben minder voeding en warmte nodig, ze hebben ook minder ruimte nodig en de kans op besmetting door ziekten onderling is klein vanwege afgesloten kweekruimtes.

Oeps!

Roep jij al gelijk dat je ze nooit zou eten? Grote kans dat je allang eens insecten hebt gegeten zonder dat je het weet. De natuurlijke kleurstof E120 (karmijn, rood) wordt namelijk gemaakt van bladluizen pigment! Deze kleurstof is best kostbaar in vergelijking met synthetische kleurstoffen en door de toenemende vraag naar natuurlijke kleurstoffen wordt deze ‘insectenkleurstof’ tegenwoordig weer steeds meer toegepast in voedingsmiddelen.

Zie je op de verpakking staan ‘natuurlijke kleurstoffen’ en het product is rood van kleur, kijk dan eens de ingrediënten declaratie na of er E120 in zit.

Bovendien kan er ook wel eens een verdwaald beestje in de sla zitten of een rupsje in de appel. De FDA (de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit) stelt dat het toelaatbaar is als ingeblikte tomaten tot 2 maden per 100 gram inhoud bevatten. Eet smakelijk!

Het idee alleen al!

Precies, het zit ‘m met name in ons idee over insecten. We vinden ze misschien vies, klein en eng (ik in ieder geval wel!) en het idee om dat te moeten eten stuit de meeste mensen tegen de borst. Maar als het nu eens niet meer herkenbaar is als zodanig? De fabrikanten die nu producten van insecten op de markt brengen proberen daar waarschijnlijk een balans in te vinden, enerzijds het nieuwtje van insecten eten en anderzijds zo verwerken dat het niet te proeven en te herkennen is als insect.

Ben je benieuwd of ik mezelf al heb gewaagd aan de gevleugelde burger? Luister even het clipje en je komt het te weten.

En jij, zou jij de insectenburger proberen of heb je dat al gedaan misschien? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mening of ervaringen met deze nieuwe trend. Je bent van harte uitgenodigd je mening te delen via de Facebookpagina van praktijk Diëtist Rotterdam.

 

 

 

 

 

 

 

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl