0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Hier een paar schokkende cijfers, buikklachten komt bij ongeveer 15% van de Nederlanders voor, dat is een enorm aantal, grofweg 2.5 miljoen mensen in Nederland! Dat zijn nogal wat mensen die te kampen hebben met buikklachten, terwijl er vaak zoveel aan te doen valt!

Heb jij wel eens last van buikpijn, winderigheid, steken, krampen, een opgeblazen buik of wisselende ontlasting? Een grote kans dat je darmflora verstoord is!

De darmflora is de leefgemeenschap van bacteriën die in onze darm woont en dat is een behoorlijke gemeenschap, want ze zijn met 10 x zoveel aanwezig als de cellen in ons lichaam!

Voordat je denkt, ‘Getver, al die bacteriën in mijn darm, dat kan nooit goed zijn!’ willen we je snel gerust stellen. Het is niet alleen goed, het is fantastisch! Mits.. je de juiste soorten huisvest, die je helpen met het bestrijden van slechte soorten bacteriën of schimmels of gisten als Candida.

Niet alleen dat, ze doen enorm veel goede dingen voor onze gezondheid, ze maken bijvoorbeeld ook vitamines en mineralen, bovendien zijn verantwoordelijk voor de productie van neurotransmitters AKA ‘feelgood stofjes’ zoals serotonine, een stofje waar we ons in het algemeen blij en tevreden door voelen EN een stof die onze darm prikkelt om samen te trekken en daarmee de zogenaamde peristaltische beweging in gang zet. Heb je voldoende van deze stof om de darm aan te zetten tot een beetje actie, dan kan je dus makkelijker naar de wc zonder koffie of sigaretten. 😉

Al die fijne bacteriën willen alleen wel graag één dingetje terug voor alles wat ze voor je doen, ze willen ETEN!

Deze goede bacteriën hebben een gezond dieet, ze eten de restjes van groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Daarin zitten vezels, de zogenaamde prebiotische vezels, die wij niet kunnen verteren en niet kunnen opnemen in ons lichaam. De bacteriën vinden juist die vezels heerlijk en kunnen zo verder groeien en hun goede werk voort blijven zetten, dus hou deze jongens vooral te vriend door de juiste voeding te eten.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen bijzonder gunstig zijn voor de gezondheid van de darmflora, de darmwand en het immuunsysteem dat  helpt om de darm gezond te houden.

De 10 beste voedingsmiddelen voor een goede darmfunctie

  1. Aardperen
  2. Asperges
  3. Ui &Knoflook
  4. Artisjok
  5. Peulvruchten
  6. Banaan
  7. Vette vis
  8. Kerriepoeder
  9. Paranoten
  10. Extra pure chocolade

Oxidatie

In de darmen gebeurt van alles en nog wat. Er worden niet alleen veel voedingsstoffen opgenomen, maar er is ook continue een strijd gaande om ziekmakers als bacteriën, schimmels, gisten en virussen onder de duim te houden. Bij zo’n strijd is er helaas ook ‘collateral damage’ ofwel bijkomende schade.. Dat zijn in het geval van ons lichaam de zogenaamde oxidanten.

Oxidanten zijn vrije radicalen, een soort op hol geslagen deeltjes die zich heel graag willen verbinden met een ander deeltje, zoals een lichaamscel. Een soort stalkers dus. Het vervelende is dat ze schade aanrichten wanneer ze zich verbinden, ze beschadigen de cellen waar ze aan vast plakken.

Gelukkig is daar een oplossing voor, namelijk antioxidanten! Deze jongens vangen de oxidanten met alle liefde op. De oxidanten zijn blij, want ze zijn gebonden en de antioxidanten hebben hun taak verricht, namelijk de boel onschadelijk maken. Antioxidanten zitten in onze voeding, zoals in paranoten en extra pure chocolade met een cacao gehalte van minimaal 72%. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan het antioxidant selenium. Dit zijn natuurlijk veruit mijn favoriete soort voedingsmiddelen! Lekker én goed voor onze gezondheid!

Ontstekingen

In de darmwandcellen ontstaan dagelijks een soort mini ontstekingen, dat komt door alle strijd die er gaande is en als we dan ook niet genoeg goede voeding binnen krijgen kan dit uit de hand lopen. Ontstekingsreacties kunnen gelukkig op allerlei manieren geremd worden en twee heel interessante stoffen zijn omega 3 vetzuren en curcumine.

Omega 3 vetzuren zitten met name in vette vis, zoals (gerookte) zalm, haring, paling, makreel en sardines. Het haring seizoen komt er weer aan, dus dat komt goed uit! Maar ook de andere vette vissoorten kun je natuurlijk op 1001 manieren verwerken tot lekkere hapjes. Probeer één tot twee keer per week vette vis te eten als preventieve maatregel en omdat het zo lekker is natuurlijk. Maar lust je geen vis dan is dagelijks een visolie capsule dus geen gek idee.

Curcumine is een sterk werkzame ontstekingsremmende stof in geelwortel (ofwel kurkuma) en ook al zit er niet enorm veel curcumine in geelwortel (1-5%) toch is het raadzaam dit 2-3 x per week te eten als preventieve maatregel. Het remt namelijk ontzettend goed ontstekingen en is een van de best wetenschappelijk onderzochte plantstoffen. Natuurlijk kun je geelwortel in gerechten als kerrie ’s verwerken of je gebruik kant en klare kerriepoeder waar veel geelwortel in verwerkt is, heerlijk bij boontjes of door dit recept voor eiersalade.

Zoek je meer inspiratie? Op websites met recepten kun je meestal een zoekterm als kerriepoeder of geelwortel toevoegen, zoals ik heb gedaan bij de Allerhande. Dit levert op het moment van schrijven 296 resultaten op, dus daar zit vast een smakelijk recept tussen.

Resistent zetmeel

Dit is een fantastisch goedje dat voedingsmiddelen als peulvruchten, knollen, aardappelen en banaan zit. De goede darmbacteriën vinden dit namelijk een heerlijk hapje, je zet ze dus een feestmaal voor!

De bacteriën zetten dit resistente zetmeel om in butyraat, een soort vetstof die dient als voeding voor de darmwandcellen. Dat is toch prachtig! Jij eet lekkere hapjes zoals een heerlijke gepofte zoete aardappel, die vervolgens niet alleen tjokvol goede antioxidanten als beta-caroteen (een soort vitamine A) zit.. maar ook resistent zetmeel bevat waarmee je de goede bacteriën een lekker hapje geeft, die vervolgens de resistente zetmelen opeten, verwerken en uitpoepen als een vetstof genaamd butyraat die de darmwandcel voedt.

Het mooie is dat butyraat zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar de darmwand, altijd een belangrijk puntje voor een goede functie van lichaamsweefsels. Probeer maar eens met een slaaparm je handtekening te zetten..  wanneer onze darmen niet genoeg zuurstofrijk bloed ontvangen kunnen zo ook minder goed hun taken uitvoeren, zoals het opnemen van voedingsstoffen.

En er zijn veel onderzoeken die wijzen op een grote preventieve werking van butyraat op het ontwikkelen van darmkanker. Hier een mooie Engelstalige video over deze werking.

Let op; er is ook zoiets als gemodificeerd zetmeel, dit is een industrieel bewerkte soort zetmeel die in kant en klaar voeding veel wordt gebruikt, we weten nog niet wat de effecten daarvan zijn op de gezondheid. Op verpakkingen staat het niet altijd als zodanig omschreven, maar wordt meestal aangeduid met E nummers 1404 tot 1452.

FOS en inuline

FOS en inuline zijn de prebiotische vezels, waarmee ze voeding vormen (vandaar het woordje pre) voor de vriendelijke bacteriën in onze darm, in suppletie vorm zijn deze vriendelijke bacteriën bekend als probiotica (pro is voor, biotica is het leven, dus voor het leven). Stel, je koopt een kostbaar en prachtig mooi samengesteld probiotica supplement, met vele miljarden bacteriën van goede komaf. Maar.. geef je ze vervolgens niet te eten, dus geen prebiotica zoals FOS en inuline, dan zullen ze al snel afsterven en dat is natuurlijk zonde.

Fos en Inuline zitten onder andere in aardperen, asperges, prei, ui, knoflook, artisjok en banaan. Bedenk ook dat hoe meer je de bacteriën te eten geeft des te sneller ze zich zullen vermenigvuldigen. Gemiddeld doen ze dat elke 20 minuten, dus dat kan hard gaan. Maar zodra er geen voeding meer is stopt dat natuurlijk. Wil je dus zeker weten dat je genoeg goede bacteriën behoudt in de darm, zorg dan dat je ze altijd genoeg te eten geeft.

Gasvorming

Wanneer je gevoelig bent voor een opgeblazen buik of winderigheid heb je waarschijnlijk te weinig goede bacteriën en misschien een eet- en leefpatroon dat niet helemaal bij je past. Indien je te weinig goede bacteriën hebt en veel voeding gaat eten die rijk is aan resistent zetmeel, FOS en inuline geeft dat gasvorming en winderigheid. Er zijn dan te weinig bacteriën om de voeding te verwerken, dan komt er een proces van gisting en rotting op gang met een opgeblazen buik en winderigheid als gevolg.

Heb je deze klachten of krijg je ze bij het eten van deze voeding, dan is het goed om hier kleine stapjes in te maken. Begin dan met elke dag een kleine portie van deze voeding, bijvoorbeeld een kwart van een normale portie en bouw dit gaandeweg rustig op. Met het invoeren van deze voedingsmiddelen gaat de hoeveelheid vriendelijke bacteriën zich uitbreiden, ze groeien als gemeenschap en hoe groter de gemeenschap, hoe meer voeding ze nodig hebben. Daarmee kan je dus geleidelijk de voeding opbouwen naar een volwaardig voedingspatroon.

Heb je hier vragen over of wens je meer begeleiding dan ben je natuurlijk welkom in de praktijk.

Binnenkort zullen wij ook onze eerste e-cursus lanceren, die geheel en al gericht zal zijn op darmgezondheid! Zodra we zover zijn laten we dat natuurlijk via de nieuwsbrief en blog weten.

Warme groet,

Gesina

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl