0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Zelfzorg… klinkt dat niet bijna hetzelfde als zelfliefde? Voor velen klinkt zelfliefde dan weer een beetje eng en raar.. een beetje ‘navelstaarderig’ (je snapt vast wat ik bedoel). In deze nieuwsbrief geef ik  vijf tips  om beter voor jezelf te zorgen  en daar is niets vaags aan, want goed voor jezelf zorgen is eigenlijk gewoon heel handig als je een druk en veeleisend leven hebt. 

Voor mij betekent zelfzorg dan ook juist iets heel praktisch, mijn eigen grenzen bewaken en over mijn eigen (soms nogal wilde en enthousiaste) ideeën waken. Ik mag dan soms 1001 plannen hebben, maar zelfzorg houdt het vaak binnen de perken en zelfzorg (ofwel gezond verstand) zegt mij dat ik gewoon een mens ben die maar 1 ding tegelijk kan doen. 

En dan hoor ik al mannen roepen ‘vrouwen kunnen toch multitasken?’ nou nee mannen, ik geloof er niets van dat vrouwen kunnen multitasken, althans ik zeker niet. Dus voor mij maar een plan per keer graag! 

Eerder schreef ik over doelen  en deze zijn natuurlijk belangrijk en bovendien erg handig om richting en sturing te geven, maar er is natuurlijk geen doel zo belangrijk dat het in de weg mag komen te staan van je gezondheid en welzijn. 

Je doelen zouden ideaal gezien juist moeten leiden richting een betere gezondheid, je lekker in je vel voelen en de dingen doen de je belangrijk vindt en je voldoening geven. 

Maar soms kun je zo blind worden in het najagen van je doelen en daarbij teveel hooi op je vork nemen, dan gaat  het voorbij  aan je eigen welzijn. Dan wordt je te moe en verlies je focus, verlies je concentratie en het meest belangrijke.. je raakt je plezier in de weg naar je doel kwijt. 

Natuurlijk speelt de tijdsgeest ook een rol. Veelal hebben we (vrijwilligers)werk, studie en/of hobby’s, daarnaast misschien zorg voor (klein)kinderen, een druk sociaal leven en dan willen we ook nog sporten en ontspannen. Best druk.. 

Maar daarom is het juist zo belangrijk dat we zelf de regie in handen gaan nemen, want dat is wat zelfzorg inhoudt. Leren waar je grenzen liggen en deze leren te respecteren. Met de nadruk op ‘leren’ want dit is meestal niet iets dat je met een dagje voor elkaar hebt. Dit vereist een beetje oefening en begrip voor jezelf. 

Terwijl ik weet dat ik geen 1001 plannen tegelijk kan uitvoeren, blijf ik me soms verbazen over het feit dat ik weer in de valkuil stap. Zo grappig dat er momenten zijn waarop ik echt denk 30 klusjes op een dag te kunnen doen. Nou… als ik mezelf 4 keer kloon misschien?! 

Maar  er is nog een belangrijke vaardigheid die ik inmiddels al redelijk begin te ontwikkelen, namelijk  mildheid. Ik word tegenwoordig niet meer zo snel boos op mezelf als  ik weer over mijn grenzen wil  gaan. Voorheen frustreerde het me dat ik toch weer die fout maakte. Tegenwoordig kan ik negen van de tien keer ook de humor er wel van inzien als ik mezelf toch weer in een onmogelijk situatie heb gewrongen. Het relativeren en jezelf niet te serieus nemen geeft op zichzelf al zoveel lucht en ruimte, dat ik mezelf gewoon voorneem het volgende keer beter te doen en het afsluit. 

Dus.. zelfzorg is je eigen grenzen leren kennen en bewaken, maar ook om jezelf kunnen lachen als je voor de 100ste  keer in een (variant van) dezelfde situatie terecht komt. 

Het mooie is, als je er  gewoon  mee blijft oefenen dan begint het steeds meer een gewoonte te worden om voor jezelf te zorgen. Door de tijd heen herken je steeds eerder je grenzen en wanneer jijzelf of anderen daar overheen gaan. Je leert manieren vinden om ze te bewaken en je wordt steeds wat milder, zowel naar jezelf als naar anderen. Ook hier geldt, oefening baart kunst. 

Misschien ben jij ook al bezig met het beoefenen  van zelfzorg, dan zou ik zeggen ‘ga zo door!’ en dan zullen onderstaande tips bekend voorkomen, maar ben je nieuw op het pad van zelfzorg dan zijn de tips leuke wegwijzers om je eerste stappen te zetten. 

Stap 1. Schakel terug! 

We leven in een drukke tijd en hebben vaak een ‘to do’ lijst tot aan het plafond. Probeer elke dag te beginnen met 1 tot 3 punten waar je het meest tegenop ziet, dan heb je die zure appeltjes alvast achter de kiezen. Je zult zien dat de rest van de dag een stuk lichter aanvoelt! 

Een open deur, maar probeer je agenda niet oneindig vol te zetten, zodat je een beetje overzicht houdt en af en toe een momentje voor jezelf kunt nemen. 

Ben je erg gehaast in je handelingen? Probeer of het mogelijk is de dingen op een wat rustiger tempo te doen, met meer aandacht. Je kunt in een razend tempo naar de supermarkt fietsen voor boodschappen of 5 minuten langer de tijd nemen en op je gemakje fietsen en eens om je heen kijken, de bomen en de lucht opmerken. Dan kom je waarschijnlijk al heel anders de supermarkt binnen. 

Wat ik zelf prettig vind is 10-15 minuten voor elke activiteit langer in te plannen dan ik denk nodig te hebben. Dit geeft mij het gevoel van ‘de luxe van tijd’, want uiteindelijk is rustig de tijd kunnen nemen voor wat je doet misschien wel het meest luxueuze wat er bestaat. 

Stap 2. Stop met vergelijken 

Het is heel verleidelijk om te kijken naar anderen als referentiekader van hoe jouw leven eruit zou moeten of kunnen zien. 

Zelf heb ik dat lange tijd gedaan, dan keek ik naar anderen om te bepalen of iets haalbaar was voor mezelf, met gedachten als.. ‘Zij heeft 4 kinderen en een full time baan, een druk sociaal leven en loopt marathons! Dan moet ik toch zeker wel de 10 km kunnen lopen?!’ Haha.. nu kan ik gelukkig steeds vaker om zulke gekke gedachtes lachen, maar het heeft mij vroeger echt behoorlijk over mijn grenzen laten gaan en dan was zelfzorg ver te zoeken! 

Jij bent uniek, met je eigen voorkeuren, ritme, achtergrond, levensverhaal en lichaam. Het is verspilde energie om te willen zijn als een ander en je ontneemt jezelf en de mensen om je heen de kans om je ‘eigen ik’ te leren kennen, je ‘authentieke zelf’.

Wanneer je zonder verontschuldigingen dicht bij jezelf kan blijven dan wordt je daar een echter mens van. Je kent vast zelf ook wel zulke mensen (en hopelijk ben jij er al een), waarvan je gewoon weet dat ze ‘echt’ zijn. Deze mensen zijn vaak uitermate goed bedreven in zelfzorg, die kennen hun grenzen en weten wat ze willen en wat er mogelijk is. 

Door zo’n levenshouding kun je jezelf natuurlijk wel laten inspireren, maar je kunt het nooit kopiëren, want jij bent ‘one of a kind’. 

Stap 3. Fijnproeven

Wordt selectiever, niet alleen qua voeding, maar ook wat betreft je sociale contacten. 

Er is uit sociale studies naar voren gekomen dat de vijf mensen waar je het meest mee omgaat grotendeels bepalen hoe jij in het leven staat! Dat vond ik best schokkend en een ‘eye opener’, maar ergens is het ook wel heel logisch. Je hebt vast wel eens ervaren dat als je een paar uur met mensen optrekt die negatief zijn en als het ware de energie uit je wegzuigen, je daarna meestal heel moe bent en je misschien zelfs down voelt of nergens geen zin meer in hebt. 

Terwijl, als je met vrolijke positieve mensen omgaat dat vaak ook aanstekelijk kan werken, je krijgt zin om leuke dingen te doen en krijgt inspiratie. 

Natuurlijk kun je niet alle mensen met problemen of een sombere bui uitbanen, maar je kunt wel jouw grenzen bepalen! Als je weet dat iemand (te veel) energie van je vraagt dan kun je voor jezelf bepalen hoe lang je daar mee wilt verkeren, misschien is 15 minuten alles wat je aankunt en dan is dat prima. Je bent niet verplicht om uren met je depressieve vriendin te bellen, jij mag in de eerste plaats bepalen wat je op kunt brengen en die tijd met zoveel mogelijk aandacht samen doorbrengen. Waarna je natuurlijk snel weer wat positieve inspiratie opzoekt!  

Stap 4. Dankbaar 

Dankbaarheid is een van de wegen naar een gelukkig leven zeggen de boeddhisten. Neem gedurende een maand elke dag 1 tot 5 minuutjes de tijd om in alle rust dankbaar te zijn voor de dingen die je lichaam allemaal doet. 

  • Door je hersenen en verstand kun je nadenken en beseffen dat je denkt. 
  • Je kunt ingewikkelde raadsels oplossen. 
  • Je hebt de motoriek om heel ingewikkelde dingen te doen als lopen, fietsen en autorijden. 
  • Je lichaam verteert elke dag alles wat je eet en drinkt en vormt het om tot voedingsstoffen voor alle cellen en weefsels. 
  • Je immuunsysteem beschermt je lichaam en doet dat op een manier die zo complex is dat het door de moderne wetenschap nog steeds niet goed wordt begrepen. 
  • Je bent in staat emoties te voelen in je lijf, zoals het warme gevoel van liefde en geluk. 

Hoe geweldig is het eigenlijk dat je al deze dingen mag ervaren en dat je lichaam je daar allemaal toe in staat stelt! En de  lijst kan natuurlijk nog veel langer worden, bedenk voor jezelf elke dag weer nieuwe dingen die je lijf doet en verwonder jezelf in dankbaarheid. 

Stap 5. Voed jezelf 

Tijdens consulten in de praktijk hebben we het heel veel over jezelf goed voeden en het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreken, daarom is jezelf voeden met echte voeding natuurlijk een van de belangrijkste peilers van zelfzorg. Wanneer je een druk leven leidt is het belangrijk dat je je lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om alles goed te laten functioneren. 

Ben je bijvoorbeeld intensief aan het sporten dan is het belangrijk om genoeg energie binnen te krijgen en als je veel transpireert verlies je ook veel mineralen, dus let je daar natuurlijk extra op. En zo kun je in elke situatie bekijken hoe je jouw optimale voedingsbehoefte kunt dekken. 

Een andere kant van jezelf voeden is ook echt opmerken dat je aan het eten bent, dus met aandacht eten. Dit is ook een heel fijne manier om even terug te schakelen, want als je aandacht geeft aan de activiteit van eten dan heb je geen tijd om tv te kijken of e-mail te beantwoorden. Je bent aan het eten, aan het proeven, kauwen, slikken en je lichaam aan het voeden en hopelijk bovenal aan het genieten. 

Mentale voeding. Een andere manier van jezelf voeden is de mentale kant, de dingen doen waar je blij van wordt en die je inspireren. Voor de een kan dat een avondje uitgaan zijn en voor de ander naar een tentoonstelling of een bioscoopje pakken. Hoe klein of groots het ook is, als het jou blij maakt is het zeker de moeite waard om zo vaak mogelijk van deze ‘voedende’ momenten in te plannen. 

Hopelijk helpen deze tips jou (verder) op weg richting meer zelfzorg, zodat je voor jezelf de ruimte kunt creëren om het leven te beleven zoals dat het beste bij jou past. 

Hartelijke groet, 

Gesina 

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl