0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Genieten zonder je doelen uit het oog te verliezen!

Er was eens… een prachtige zomer en na twee weken genieten, luieren en vakantie vieren was ik 4 kilo zwaarder! Argh… herken je dit ook? 

Bijna elk jaar mag ik genieten van een vakantie in binnen of buitenland en inmiddels wat jaartjes ouder en wijzer weet ik hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn broeken nog passen als ik thuis kom.. 

Ik heb mijn tips voor je op een rijtje gezet en hoop dat jij er ook iets aan hebt. 

Of je nu op vakantie gaat of het in eigen land viert, deze 8 tips komen vast van pas. Alvast een heerlijke vakantie gewenst! 

  1. Geniet volop van  vers fruit en groente. Misschien ga je op vakantie deze zomer en kom je in aanraking met soorten die je nog niet eerder had gegeten. Experimenteer zoveel mogelijk met allerlei soorten, want elk soort heeft weer een unieke samenstelling van voedingsstoffen en het is natuurlijk altijd leuk om je smaakpapillen te prikkelen met iets nieuws. Groente en fruit leveren relatief weinig energie, dus het is slim om ze als tussendoortje en als onderdeel van je maaltijden te gebruiken. Blijf je lekker thuis deze zomer? Geen probleem, want ook in ons kikkerlandje is er genoeg te proeven. Het is bijvoorbeeld weer de tijd van echt seizoensfruit als kersen en aardbeien, heerlijk zoet en super gezond! 
  2. Zon! Op dit moment is zelfs in ons Noordelijk gelegen Nederland de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken in de huid. In de wintermaanden is dat wel anders, dan is de zon bij lange na niet krachtig genoeg voor voldoende vitamine D aanmaak. We mogen er nu dus volop van profiteren. Wordt jij ook zo vrolijk van de zon? Geen wonder, want de laatste onderzoeken wijzen uit dat vitamine D waarschijnlijk preventief werkt tegen het ontwikkelen van depressies. Natuurlijk weten we al jaren dat vitamine D samen met calcium en fosfaat belangrijk is voor stevige botten, maar wist je ook dat vitamine D waarschijnlijk een rol speelt bij preventie van diverse auto-immuunziekten (zoals MS) en hart- en vaatziekten? Genoeg reden om even wat ‘vitamine zon’ mee te pakken! Het advies: Dagelijks 30 minuten zonnebaden met zoveel mogelijk blote huid, zonder zonnebrand-crème (want dit remt de aanmaak van vitamine D vrijwel volledig), tussen 09.00 en 11.00 of tussen 15.00 en 17.00 uur zijn de meest gunstige tijdstippen. In de middag is de zon te fel en kan de huid beschadigd raken. Bouw het rustig op door te beginnen met 10 minuten en per dag 2 minuutjes langer te zonnen. 
  3. Les de dorst!  Water is natuurlijk de beste dorstlesser die er bestaat, we bestaan voor ruim 2/3 uit water en het is een eerste levensbehoefte. Zeker als het warm is en we zijn bezig kunnen we uit het oog verliezen dat we moeten drinken. Neem daarom een waterflesje mee of zet een timer op je telefoon als je het vergeet. Drink in ieder geval 8 glazen per dag, maar als het erg warm is kun je dat verhogen tot wel het dubbele of meer, zeker bij activiteiten als sport. Denk er wel aan dat je met zweten ook veel mineralen (zouten) verliest en die moet je ook aanvullen, anders kun je naar worden. Gebruik bij warmte in ieder geval zout over het eten, het liefst Himalaya zout omdat dit rijk is aan mineralen. Dit advies kan afwijken indien er sprake is van een hoge bloeddruk of nierproblemen, raadpleeg dan eerst de huisarts. 
  4. Eet vaker  vis, schaal en schelpdieren. Als je op vakantie gaat naar de zee is er altijd genoeg aanbod van restaurants die vis-specialiteiten aanbieden. Een heerlijke kans om meer zeevruchten te eten! Deze lekkernijen zitten vol goede eiwitten, visvetten (onmisbaar voor een goede gezondheid), jodium (belangrijk bij het afvallen), zink (versterkt het immuunsysteem, voor jou geen zomergriepjes) en selenium (een mega krachtig anti-oxidant). Niet iedereen is een grote fan van vis, maar het is op zoveel manieren te bereiden, dus er is vast iets bij wat je wilt proberen op een zonnig terras onder genot van een lekker drankje. 
  5. Dat brengt mij op punt 5, een lekker drankje.. De vakantie gaat voor velen van ons gepaard met wat vaker een  wijntje of biertje  drinken. Natuurlijk leveren wijn en bier veel energie en geen voedingsstoffen, maar we willen ook genieten op een terrasje en dat kan best. Met deze tips kun je bewust genieten: Gebruik je linkerhand als je rechtshandig bent (en andersom), dit zorgt er op zichzelf al voor dat je bewuster bent van wat je drinkt. Neem ook bij elk glas wijn of bier een groot glas water, dit zorgt ervoor dat je minder snel drinkt, dat je sneller vol zit (en dus minder hapjes zult eten), dat je niet uitdroogt (want alcohol en hitte zorgen voor uitdroging) en dat je minder alcohol drinkt. Dat is een voordeel op zich, want na gemiddeld 2 drankjes vallen grenzen (deels) weg en is de kans om ‘toch maar dat extra grote ijsje te nemen’ zeer aanwezig, terwijl je met jezelf had afgesproken een normaal ijsje te nemen en daar heel erg bewust van te genieten. 
  6. Geniet!!!  Tijdens de vakantie laten we allemaal de teugels wat vieren en dat is helemaal prima! Probeer jezelf geen overdreven beperkingen op te leggen, maar geniet samen met je familie of vrienden van de mooie momenten. Daar hoort nu eenmaal vaak ook lekker eten en drinken bij. De beste aanpak om te genieten en toch je doelen in het oog te houden is ‘bewustzijn’ en daarmee bedoel ik echt aandacht geven aan wat je eet en drinkt. Kijken (wat een prachtige kleuren heeft dat ijsje), ruiken (mee uitkijken bij een ijsje, mijn ervaring is dat er altijd wel iemand is die graag even het ijsje in je snufferd duwt ;-)), voelen (hoe voelt het aan in je mond, warm/koud, hard/zacht) en natuurlijk proeven! Eten met aandacht is eigenlijk een echte luxe en na een beetje oefening ziet het er helemaal niet raar uit voor je omgeving .
  7. Kom in actie! Ga zoveel mogelijk lekker wandelen, fietsen, zwemmen, dansen of wat voor vorm van beweging jij ook fijn vindt. Probeer in ieder geval een half uurtje per dag iets te doen, want beweging (ook de rustige vormen als wandelen) geven ontspanning, verbeteren je conditie, verhogen de vetverbranding en verbeteren je immuunsysteem. 
  8. Misschien ga je op een all-inclusief vakantie waarbij je niet eens bij een keuken in de buurt komt, maar als je de beschikking hebt over een keuken of een bbq kun je in de vakantie lekker aan de slag met allerlei leuke recepten. Als je koken al leuk vindt is dit de tijd waarin je jezelf uit kunt leven, alle tijd van de wereld om lekker te shoppen en te koken. Maar ben je nog niet zo enthouisiast in de keuken dan is dit een mooi moment om te beginnen met een simpel receptje. Op internet zijn er veel leuke sites te vinden waar je de moeilijkheidsgraad ook in kunt stellen, zoals bij deze mooie website van de tv zender 24 kitchen. Maar ook op recepten pagina  zijn natuurijk veel leuke recepten te vinden. 

Wat je ook doet en waar je ook heen gaat, ik wens je heel veel plezier en zie je graag met nieuwe energie terug!

Zonnige groet,

Gesina 

Ps En mocht je toch terugkomen met een beetje extra ‘bagage’, geen probleem, dan beginnen we gewoon met een schone lei. Dat is het mooie van het leven, we mogen elke dag, zelfs elk moment, opnieuw beginnen. 

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl