0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Stel je eens voor.. Een prachtig strand met turquoise zee, de zon hoog aan de hemel en helemaal niets ‘moeten’, alleen maar doen waar je zin in hebt. Ahh.. Heerlijk! 

En dan? Kom je thuis en moet je de koffers uitpakken, wasjes draaien, boodschappen doen, een stapel post wegwerken, e-mails beantwoorden, belletjes plegen en zo begint het hele circus van studie, werk, gezin en verplichtingen weer opnieuw! Geen wonder dat je dan even moet wennen aan de overgang. 

Misschien heb je een heel andere invulling voor je vakantie gekozen, maar hoe dan ook, het effect is hetzelfde. Het oppakken van ‘het normale leven’ na een periode van rust is altijd even wennen en kan een flinke energie dip veroorzaken. 

Voor mij was dat in ieder geval wel zo, wij zijn een weekje naar de zon geweest en daar was mijn enige activiteit lezen, van de zon genieten (wel onder een parasol, want ik heb gelijk een tintje kreeft), snorkelen en lekker eten en drinken. Toen de praktijk weer open ging moest ik echt een paar dagen wennen, ook al heb ik het leukste werk ter wereld! Echt, ik was kapot! 

Dus ik dacht twee dingen,  ‘dat moet anders kunnen’  en  ‘ik ben vast de enige niet!’. 

Daarom 6 tips voor meer energie! 

  1. Ga niet gelijk als een malle weer aan het werk of de studie,  bouw het wat rustiger op. Zorg dat je agenda niet gelijk helemaal volgepland staat op de eerste werkdag, maar ga bijvoorbeeld voor 50% van je normale invulling en bouw het in een paar dagen op naar je normale schema. 
  2. Nachtrust  is essentieel! Probeer je slaaptijden en biologische klok alvast aan te passen naar je ritme van alledag, op die manier is de overgang minder groot en is de kans kleiner dat je de hele nacht wakker ligt en de volgende dag kapot bent. Hoe bedoel je weinig energie! 
  3. Beweeg! Dat geeft ook energie, mits je iets doet dat niet overdreven zwaar is, want dan lok je juist meer vermoeidheid uit. Dus een vorm van beweging die je warm maakt en waarvan je gaat transpireren is prima (minder intens mag ook, een lekkere wandeling in het zonnetje is ook beweging), maar ga nu even niet voor een activiteit waarbij je op je absolute max moet, dit geeft fysieke stress en is daarom af te raden in deze periode, als je eenmaal weer in je ritme zit en je hebt genoeg energie is het natuurlijk prima. 
  4. Eet de juiste  voeding! Duh.. zul je denken, een open deur natuurlijk, maar absoluut waar. De voeding die we eten is in essentie bedoeld om ons bouwstoffen en energie te leveren, maar niet alle voeding levert die zaken. Junkfood, suikerrijke voeding en alcohol kosten ons lichaam energie, want erg lastig om af te breken en het netto resultaat is dus energieverlies (ook al sla je er wel vet van op). 
  5. Ruim rommel op.. Dat kost juist energie zul je misschien denken, maar wanneer we leven (rijden of werken) in een omgeving die rommelig is kost dat ons mentaal veel energie, een  opgeruimd huis  of een opgeruimde werkplek of auto geven ons meer overzicht, rust en dus uiteindelijk meer energie. Maar overdrijf het niet.. Ga dus niet je hele huis reorganiseren want dat kost je bergen energie en levert waarschijnlijk heel veel frustratie op. Dus begin met overzichtelijke stapjes, zet de timer op 15 minuten en start met iets dat veel resultaat geeft, zoals een keukenla die vol zit met troep. Je zult verbaasd staan wat je binnen 15 minuten kunt opruimen. Doe je dit elke dag (en wat is nou een kwartiertje) dan heb je na een week heel wat laatjes en vervelende plekjes opgeruimd en dat geeft energie. 
  6. Neem een goed stel supplementen;  het is belangrijk je behoeften te dekken en dit lukt niet altijd elke dag met onze voeding. . 

Je bent wat je eet, dus nog even een paar energieke voedingstips! 

  • Zorg voor voldoende eiwitten en vetten in de maaltijden en verlaag de hoeveelheid koolhydraten (suiker en zetmeel). Wanneer we veel koolhydraten eten gaat de bloedsuiker erg schommelen en dat maakt ons moe en zorgt ervoor dat we veel trek hebben. Wanneer we iets minder koolhydraten eten en wat meer eiwitten (vlees, vis, kip en eieren zijn heel goede bronnen) en vetten (noten/zaden, olijfolie, kokosvet en vette vis), zorgen we voor een evenwichtiger bloedsuiker en een stabieler energie niveau zonder die vervelende dips en ‘inkak’ momenten.

  • Drink voldoende water, je hoeft echt geen 4 liter per dag te drinken, maar 1.5 liter is een goede richtlijn. Water is ons meest lichaamseigen vloeistof en dat hebben we hard nodig om afvalstoffen af te kunnen voeren, dus water drinken helpt om te ontgiften en schoon te blijven, dat geeft natuurlijk ook meer energie.

  • Eet groene groente! Die zitten barstensvol bladgroen, vitamines en mineralen. Alles wat je nodig hebt om eiwitten, vetten en koolhydraten goed te kunnen verwerken, je zou kunnen zeggen dat groene groente de motorolie voor het lichaam is. Je hebt ze dus echt nodig! Maar liefst wel in zijn geheel en niet als sapje. Wanneer we groente uitpersen gooien we de vezels en alle voedingsstoffen die daarin zitten meestal weg en dat is zonde! De vezels voeden juist de goede darmbacteriën die ons weer helpen om meer energie te krijgen, dus eet groente op welke manier je ook wenst (salades, gekookt, gewokt, gestoomd, leef je uit..) maar liever niet als sapje.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb kunnen helpen bij de overgang van vakantie naar ‘het ritme van alledag’ zodat je weer vol energie kunt starten met bezigheden als studie, werk, gezin en hobby’s.  

Een energieke groet,

Gesina Hammad

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl