0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl
Opbrengsten1 portie

Tempeh is een vorm van gefermenteerde sojabonen en erg 'clean' qua categorie vleesvervangers. Steeds meer mensen kiezen voor (een dagje) vegetarisch en kiezen daarbij vaak voor vleesvervangers die helaas vaak allerlei toevoegingen bevatten die niet perse heel gezond voor ons zijn, zeker als je een gevoelig maagdarm stelsel hebt. 

Het voordeel van tempeh is dat de sojabonen gefermenteerd zijn en dit verbetert de verteerbaarheid, bovendien is het gemakkelijk op smaak te brengen met jouw favoriete smaakmakers. Ik heb deze keer gekozen voor wat knoflook, ketjap, sambal en oestersaus, maar wil je vegetarisch kun je de oestersaus weglaten. De volgende keer gebruik ik een potje madrascurry die nog in de koelkast staat. Kortom het is een uitstekend product om lekker mee te experimenteren en is een goede bron van eiwitten. 

Mensen met maagdarm klachten kunnen vaak niet zo goed tegen soja producten, dus ga voor jezelf na of dit gerecht voor jou een handige keuze is. 

 

Ingrediënten voor 2 personen

 1 stronk broccoli in roosjes, bewaar de stam
 1 stronk paksoi in grove stukken
 1 ui in reepjes gesneden
 100 g quinoa
 olijfolie
Tempeh
 1 pakje tempeh van 250 gram
 15 eetlepel ketjap manis
 1 eetlepel oestersaus
 1 theelepel sambal
 1 teen knoflook uitgeperst
Zeewier salade
 1 pakje gedroogde zeewier salade (o.a. verkrijgbaar online of bij Ekoplaza)
 1 eetlepel sojasaus (Kikkoman)
 5 eetlepel sesamolie
 5 eetlepel honing
 5 eetlepel azijn (rijstazijn kan ook)
 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

1

Start met het marineren van de tempeh in de oestersaus, sojasaus en sambal. Laat minimaal 1-2 uur marineren.

2

Kook de broccoli roosjes in zo'n 4 minuten beetgaar en giet af, zet dan terzijde.

3

Strooi de zeewier in een kom en overgiet met kokend water, laat minimaal 10 minuten wellen. Giet vervolgens af en laat goed uitlekken.

4

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

5

Maak de zeewier aan met de dressing tot een salade, proef of deze op smaak is en voeg naar jouw smaak meer of minder ingrediënten toe.

6

Roerbak de ui in 5 minuten gaar, voeg dan de broccoli en paksoi toe en roerbak nog zo'n 5 minuten. Voeg naar smaak wat oestersaus toe aan de groenten.

7

Verhit een diepe koekenpan en gebruik olie, wij hebben kokosvet gebruikt omdat dit goed op hogere temperatuur te verhitten is. Bak de blokjes in zo'n 5 minuten rondom krokant.

8

Serveer de quinoa, roerbakgroente, zeewier salade en tempeh blokjes. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Hoeveelheid per portie
Calorieën 700
% Dagelijkse waarde *
Totaal vet 41g64%
Netto koolhydraten 46g16%
Voedingsvezels 18g72%
Eiwit 29g58%

* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.

Ingrediënten

 1 stronk broccoli in roosjes, bewaar de stam
 1 stronk paksoi in grove stukken
 1 ui in reepjes gesneden
 100 g quinoa
 olijfolie
Tempeh
 1 pakje tempeh van 250 gram
 15 eetlepel ketjap manis
 1 eetlepel oestersaus
 1 theelepel sambal
 1 teen knoflook uitgeperst
Zeewier salade
 1 pakje gedroogde zeewier salade (o.a. verkrijgbaar online of bij Ekoplaza)
 1 eetlepel sojasaus (Kikkoman)
 5 eetlepel sesamolie
 5 eetlepel honing
 5 eetlepel azijn (rijstazijn kan ook)
 1 eetlepel sesamzaadjes

Aanwijzingen

1

Start met het marineren van de tempeh in de oestersaus, sojasaus en sambal. Laat minimaal 1-2 uur marineren.

2

Kook de broccoli roosjes in zo'n 4 minuten beetgaar en giet af, zet dan terzijde.

3

Strooi de zeewier in een kom en overgiet met kokend water, laat minimaal 10 minuten wellen. Giet vervolgens af en laat goed uitlekken.

4

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

5

Maak de zeewier aan met de dressing tot een salade, proef of deze op smaak is en voeg naar jouw smaak meer of minder ingrediënten toe.

6

Roerbak de ui in 5 minuten gaar, voeg dan de broccoli en paksoi toe en roerbak nog zo'n 5 minuten. Voeg naar smaak wat oestersaus toe aan de groenten.

7

Verhit een diepe koekenpan en gebruik olie, wij hebben kokosvet gebruikt omdat dit goed op hogere temperatuur te verhitten is. Bak de blokjes in zo'n 5 minuten rondom krokant.

8

Serveer de quinoa, roerbakgroente, zeewier salade en tempeh blokjes. Eet smakelijk!

Tempeh, roerbak, zeewiersalade en quinoa

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgebalanceerd dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl