0628273953 / 010 2262129 info@dietist-rotterdam.nl

Hi lezer,

Deze week een receptje voor makkelijke en lekkere beleg optie.

Ook al hebben we Pasen net achter de rug, eieren passen natuurlijk bij het voorjaar! En wat ons betreft hoort een eitje er het hele jaar bij.

Heel veel mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat je niet teveel eieren zou moeten eten, maar die overtuiging wordt gelukkig door de meest recente wetenschap niet meer gedeeld. Ja, eieren zijn rijk aan cholesterol, maar cholesterol is een super belangrijk bouwstof voor al onze lichaamscellen!

De hersenen hebben echt cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren en cholesterol is een bouwstof in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van vitamine D en de vorming van Q10.

Het is zelfs zo belangrijk dat wanneer wij cholesterol armer gaan eten de lever harder gaat werken om meer cholesterol aan te maken. Eten wij een lekker hapje eiersalade dan kan de lever wat rustiger aan gaan doen.

Natuurlijk moet je dingen in perspectief zien, wanneer je cholesterolrijke voeding combineert met veel zoete, vette en bewerkte voeding dan krijg je een vervelende ‘cocktail’ van stoffen in je lichaam.

Cholesterol in combinatie met hoge bloedsuikerwaarden (die je krijgt bij het eten van veel koolhydraatrijke en zoete voeding) is wel vervelend, want suiker vormt graag een verbinding met cholesterol en die verbinding kan vaatschade veroorzaken. Let dus op de stabilisatie van je bloedsuikerwaarde, eet daarom liefst voeding met een lage glycemische index zoals veel groente, eiwitten, goede vetten en wat fruit.

O ja, over glycemische index en cholesterol ga ik natuurlijk nog een video maken dit jaar, dus stay tuned! 🙂

Eiersalade wordt vaak in een bakje kant en klaar gekocht, maar dan zitten er veel toevoegingen in en hij is gewoon lang niet zo lekker, dus gun jezelf dit lekkere hapje in de wetenschap dat het stukken gezonder voor je is dan de kant en klaar muk die er te koop is.

 

Echte Eiersalade

4 personen of voor 4 keer beleg:

Ingrediënten:

  • 6 eieren, hard gekookt
  • 4 eetlepels olijvonaise, kant en klaar gekocht of zelf gemaakt
  • 1 prei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

Hak de eieren redelijk fijn en snijd de buitenste bladeren van de prei af met de onderzijde en de harde bovenste groene bladeren. Mocht er nog zand inzitten was die er dan met water uit.

Snijd de prei in de lengte doormidden en de 2 helften die dan ontstaan ook weer in de lengte doormidden snijden. Snijd de prei vervolgens fijn.

Voeg de eieren en de prei met de mayonaise en kerriepoeder in een kom samen en meng goed door, voeg dan peper en zout naar smaak toe en de salade is klaar! 

 

Energie & Voedingswaarde per persoon/portie:

  • 229 kcal
  • 20 gram vet
  • 10 gram eiwit
  • 1,5 gram koolhydraten

 

P.s. Heb jij last van familiaire hypercholesterolemie of diabetes dan is het raadzaam de dieetrichtlijnen te volgen die daarbij worden geadviseerd. 

 

GRATIS E-BOOK

Met Fitter in een dag krijg je…

- Heerlijke recepten

- Een uitgeblandeerd

- Dagmenu

- Informatie over de invloed van voeding op stress

- Inzicht in je eigen voedingsgewoonten

- Een nieuwe start

 

Al ruim 1000 mensen hebben dit e-book gedownload.

Gelukt, het e-book is naar je inbox verstuurd. Heb je hem niet ontvangen? Check dan even je spamfolder. Zit hij ook daar niet in, stuur dan een mailtje naar info@dietist-rotterdam.nl